Perakende satışların yavaşlama endişeleri yatıştı, endeksler yükseldi

Perakende satışların yavaşlama endişeleri yatıştı, endeksler yükseldi

Perakende satışların yavaşlama endişelerini yatıştırmasıyla endeksler yükselişe geçti.

A+A-

Wall Street'in ana endeksleri Perşembe günü yükselişle kapanırken Nasdaq, Temmuz ABD perakende satış verilerinin tüketici harcamalarında esnekliğe işaret ederek dünyanın en büyük ekonomisinde resesyon korkusunu yatıştırmasının ardından %2'den fazla yükseldi.

Perakende satışlar, Haziran ayında aşağı yönlü revize edilen %0,2'lik düşüşün ardından %1,0 artarak, geçen hafta işsizlik oranındaki sıçramanın körüklediği keskin ekonomik yavaşlama korkularını hafifletti.

Perakende devi Walmart, Amerikalıların ucuz temel ihtiyaçlar için mağazalarına akın etmesiyle yıllık kâr tahminini bu yıl ikinci kez yükseltmesinin ardından %6,58 yükseliş kaydetti.

Rakipleri Target ve Costco da sırasıyla %4,35 ve %1,69 yükseldi.

Ayrıca işsizlik yardımı için yeni başvuruda bulunan Amerikalıların sayısının geçen hafta beklenmedik bir şekilde düştüğü görüldü.

U.S. Bank Wealth Management'ın baş hisse senedi stratejisti Terry Sandven, “Duyarlılık iyileştikçe ve temeller risk alma eğilimini destekledikçe endişe duvarı yıkılmaya başlıyor. Perakende satışlar beklentilerin üzerindeydi, Tüketici Fiyat Endeksi rakamları tolere edilebilir bir seviyede geldi, bu nedenle temel zemin yükselen hisse senedi fiyatlarıyla tutarlı.” dedi.

İki ve 10 yıllık Hazine tahvillerinin getirisi verinin ardından yükseldi ve tüccarlar Fed'in 25 baz puanlık faiz indirimine yönelik bahislerini veri öncesinde %65 iken %76,5'e çıkardı.

Yatırımcılar, Fed Başkanı Jerome Powell'ın önümüzdeki hafta Jackson Hole'da yapacağı ve merakla beklenen konuşmasından önceki son set olan bu haftaki ekonomik veri açıklamalarını temkinli bir şekilde izledi.

Dow Jones Endüstriyel Ortalaması %1,39 artışla 40.563,06 seviyesine yükseldi. S&P 500 %1,61 değer kazanarak 5.543,22 ' ye yükseldi. Nasdaq Composite%2,34 artışla 17.594,50 ' ye yükseldi.

Diğer hareket edenler arasında, Cisco Systems beklenenden daha iyi ilk çeyrek geliri tahmin ettikten ve küresel işgücünün %7'sini kestiğini açıkladıktan sonra %6,8 yükseldi.

Nike milyarder yatırımcı William Ackman'ın spor giyim şirketinde  yeni hisseler almasıyla %5,07 yükseldi. Ulta Beauty Warren Buffett'ın Berkshire Hathaway'inin kozmetik mağaza zincirinden hisse almasının ardından %11,17 yükseldi.
NYSE'de yükselen hisseler düşen hisselerden 3,22'ye 1 oranında fazla oldu. Nasdaq'ta ise yükselen hisseler düşen hisselerden 2,66'ya 1 oranında fazla oldu.

İlgili Haberler