Perakende yasası seçim sonrasına kaldı
Perakende yasa tasarısı seçimlerden sonraya kaldı. Bakan Yazıcı tasarının 30 Mart'tan sonra TBMM'ye sevk edileceğini söyledi
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, hazırlık çalışmaları devam eden Perakende Yasa Tasarı'nda sektör görüşlerinin alındığını, TBMM gündeminin yoğunluğu ve seçimler dikkate alındığında, tasarının TBMM Genel Kurulu'na 30 Mart'tan sonra sevk edileceğini söyledi.
Ticari işletmeler ile esnaf ve sanatkar işletmelerinin 2013 yılı gerçekleşmeleri hakkında düzenlediği basın toplantısında soruları yanıtlayan Yazıcı, taraflardan tasarı taslağı ile ilgili görüşlerin alındığını, kendisine bir iki hafta için sunum yapılacağını ve revizyonun ardından tasarının Başbakanlık'a gönderileceğini söyledi.
Yazıcı, "Ancak anlaşılıyor ki; TBMM'nin gündem yoğunluğu dolayısıyla, yerel seçimlerin yaklaşmasını dikkate aldığımızda, 30 Mart'tan önce kanunu çıkartamayacağız. Sonrasında Genel Kurul'da müzakeresini gerçekleştiririz" dedi.
Kamuoyunda "AVM Yasası" olarak bilinen taslak kapsamında, iller bazında ticaret bölgeleri tespit edilecek; bu bölgeler ile sokak, cadde, mahalle ve ilçe bazında azami fayda sağlayacak perakende işletmelerin sayısı ve konusu belirlenecek.
Kurulan şirket sayısı arttı
Geçen yıl sonu itibarıyla şirket istatistikleri ile ilgili bilgi de veren Yazıcı, 2013'te faal durumda olan şirket sayısının bir önceki yıla göre yüzde 3.46 oranında artarak 972,491'e ulaştığını söyledi. Aynı dönemde, kurulan şirket sayısı ise yüzde 25.6 artarak 49,943'e yükseldi.
Geçen yıl, 49,943 ticaret şirketi ve 58,987 şahıs işletmesi kurulurken; 17,400 ticaret şirketi ve 65,316 şahıs işletmesi kapandı. En çok kurulan şirket türü 40,287 ile limited şirketler oldu. Geçen yıl kurulan yabancı şirketlerle ilgili de bilgi veren Yazıcı, "2013 yılında toplam 3,875 yabancı sermayeli anonim ve limited şirket kurulmuştur. Bunlardan limited olan 3,074'ünde yabancı sermaye oranı yüzde 87.19, 801 adet anonim şirkette ise yüzde 70'tir" dedi.
Yeni düzenlemenin etkisi
Eski ticaret kanunu göre bir anonim şirket kuruluşu için en az beş ve bir limited şirketi kuruluşu için en az iki ortak gerekirken, yeni kanunda bu limitin kaldırılması; tek kişilik kurulan anonim ve limited şirket sayılarını da arttırdı.
Kanunun yürürlüğe girdiği Temmuz 2012'den 2013 sonuna kadar kurulan anonim şirketlerin yalnızca yüzde 5.46'sı beş ortakla, limited şirketlerin yüzde 34.31'i iki ortakla kuruldu.
Bakanlığın hayata geçirdiği Esnaf Sicili Bilgi Sistemi (ESBİS)sayesinde Türkiye'deki esnaf ve sanatkar sayısının gerçek rakamlarını da takip edebildiklerini belirten Yazıcı, "Buna göre, 2013 sonunda esnaf ve sanatkarlarımızın sayısı 1.51 milyon, işyeri sayısı ise 1.63 milyondur" dedi.
YORUM YAZ