Petrol ABD istihdam verileriyle güçlenen doların etkisiyle düştü

Petrol ABD istihdam verileriyle güçlenen doların etkisiyle düştü

ABD istihdam verilerinin beklentileri aşması sonrası dolar güç kazanırken, petrol fiyatları da yeni haftaya düşüşle girdi.

A+A-

Petrol fiyatları, Cuma günkü güçlü ABD istihdam verilerinin ardından faiz indirimi beklentilerinin daha da azalmasıyla yükselen doların etkisiyle Pazartesi günü üst üste ikinci seansta da geriledi.

Brent ham petrol vadeli işlemleri ve ABD Batı Teksas Intermediate ham petrol vadeli işlemleri sabah saatlerinde 4 sent düşerek sırasıyla varil başına 79,58$ ve 75,49$'a geriledi.

Cuma günü, ABD'nin geçen ay beklenenden daha fazla istihdam sağladığını gösteren veriler, yatırımcıların faiz indirimi beklentilerini azaltmasına ve doların yükselmesine neden oldu.

Daha güçlü bir dolar, petrol gibi dolar cinsinden emtiaları diğer para birimlerini elinde tutanlar için daha pahalı hale getiriyor.

Euro da, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Avrupa Birliği oylamasında Marine Le Pen'in aşırı sağcı partisi tarafından yenilgiye uğratılmasının ardından Haziran ayı sonunda erken genel seçim çağrısında bulunmasının ardından Euro Bölgesi'ndeki belirsizliği yansıtarak baskı altına girdi.

IG'de Sydney merkezli bir analist olan Tony Sycamore, "Macron ve seçimlerle ilgili olarak, getirilerin yükseldiğini gören ABD tarım dışı istihdamındaki yukarı yönlü sürprizin ardından gelen başka bir belirsizlik katmanı yaratıyor" dedi.

Sycamore, piyasaların bu hafta yapılacak ABD Merkez Bankası ve Japonya Merkez Bankası toplantılarına odaklandığını ve bu toplantılardan daha şahin sonuçlar çıkma riskinin bulunduğunu söyledi.

Sycamore sözlerine şöyle devam etti: "Bu durum, OPEC+'ya üye bazı ülkeler arasında, geçen hafta OPEC+ toplantısı sonrasında bu teklifin aldığı olumsuz tepki göz önüne alındığında, kesintilerini piyasaya ne zaman geri döndürebilecekleri konusunda muhtemelen daha fazla endişe yaratacaktır."

Brent ve WTI, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ve OPEC+ olarak bilinen müttefiklerinin Ekim ayından itibaren üretim kesintilerini azaltma planının küresel arzı artıracağı endişesiyle geçen hafta üst üste üçüncü haftalık kaybını yaşadı.

Enerji danışmanlık şirketi FGE'ye göre bu açıklama, 2015-2019 döneminde ortalama 30 milyon varil olan OECD ham petrol ve ürün stoklarının Mayıs ayında tahmini 48 milyon varile yükseldiği bir döneme denk geldi.

Analistler ve tüccarlar yaz tatili talebinin stokları azaltmasını ve fiyatları desteklemesini bekliyor.

FGE, "3Ç 2024'e girerken piyasanın güçlenmesini ve ham petrol fiyatlarının 80 ABD$/varil seviyelerine ulaşmasını beklemeye devam ediyoruz, ancak ön stok verilerinden ikna edici bir sıkılaşma sinyali gelmesi gerekecek" dedi.

ABD'de Washington, fiyatların düşmesinin ardından Stratejik Petrol Rezervini yenilemek için ham petrol alımını hızlandırdı. Enerji hizmetleri firması Baker Hughes (BKR.O), Cuma günü yaptığı açıklamada, geçen hafta ABD enerji firmalarının faaliyet gösteren petrol ve doğal gaz sondaj kulesi sayısını Ocak 2022'den bu yana en düşük seviyeye indirdiğini söyledi.

Orta Doğu'da Irak Petrol Bakanı Hayan Abdel-Ghani, bir zamanlar küresel petrol arzının yaklaşık %0,5'ini karşılayan Irak-Türkiye petrol boru hattı üzerinden petrol ihracatını yeniden başlatmak için Kürdistan bölgesi yetkilileri ve orada faaliyet gösteren uluslararası şirketlerin temsilcileriyle yapılan görüşmelerde ilerleme kaydedildiğini söyledi.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler