Petrol fiyatları ABD'nin artan yakıt talebi beklentisiyle yükselişte

Petrol fiyatları ABD'nin artan yakıt talebi beklentisiyle yükselişte

Petrol fiyatları, OPEC+ toplantısı öncesinde ABD'nin yakıt talebi beklentileriyle yükseliyor.

A+A-

Petrol fiyatları Salı günü Asya ticaretinde yükseldi ve OPEC+'nın 2 Haziran'daki toplantısında alacağı üretim politikası kararı öncesinde ABD'den yaz boyunca güçlü yakıt talebi beklentileriyle bir önceki seanstaki kazançlarını genişletti.

Temmuz Brent ham petrolü 21 sent artışla sabah saatlerinde varil başına 83,31 dolara yükseldi. Daha aktif olan Ağustos vadeli kontratlar ise 21 sent artışla 83,09 dolara yükseldi.

Temmuz vadeli ABD West Texas Intermediate (WTI) ham petrolü, ABD'de Anma Günü tatili boyunca işlem görmediği için Cuma günkü kapanışa göre 1,18$ ya da %1,52 artışla varil başına 78,90$'dan işlem gördü.

Petrol fiyatları, yapışkan enflasyon karşısında ABD faiz oranlarının görünümüyle karakterize edilen iyimser bir haftanın ardından İngiltere ve ABD'deki resmi tatiller nedeniyle Pazartesi günü %1'in üzerinde yükseldi.

Bazı analistler, ABD'de yaz sürüş ve tatil sezonunun başlamasıyla güçlü yakıt talebi beklentilerinin fiyatlara destek sağladığını söyledi.

UBS analisti Giovanni Staunovo bir müşteri notunda, "Daha uzun süreli yüksek faiz oranlarının zayıf petrol talebi büyümesine neden olabileceği yönündeki genel görüşe rağmen, gerçek zamanlı hareketlilik verileri petrol talebi büyümesinin hala genel olarak sağlıklı olduğunu gösteriyor" dedi.

Uçuş analiz firması OAG'nin verilerine göre, Mayıs ayında ABD iç hat uçuşlarındaki koltuk sayısı bir önceki aya göre %5, yıllık bazda ise neredeyse %6 artarak 90 milyonun biraz üzerine çıktı ve 2019 seviyelerini aştı.

Verilere göre, Mayıs ayındaki uluslararası uçuş koltuk sayısı yıllık %11 artışla yaklaşık 14,2 milyona yükselirken, bu rakam 2019'un aynı dönemine kıyasla %8 daha yüksek.

Bu arada gözler, tüccarların ve analistlerin üretim kesintilerinin devam etmesini ve fiyatları daha da yükseltmesini beklediği OPEC+'nın 2 Haziran'da yapılacak çevrimiçi toplantısında olacak.

Rakuten Securities emtia analisti Satoru Yoshida, "Petrol üreticilerinin gönüllü üretim kesintilerine devam edeceği beklentisi ve ABD para politikasında gevşeme beklentilerinin artması nedeniyle petrol fiyatlarının önümüzdeki günlerde yükselmesini bekliyoruz" dedi.

Yoshida, ABD'de sürüş sezonunun başlamasının da destek sağlayacağını sözlerine ekledi.

Daha önce, OPEC+ ülkelerinden üç kaynak, günlük 2,2 milyon varillik gönüllü üretim kesintilerinin yılın ikinci yarısına uzatılmasının muhtemel olduğunu söyledi.

ABD dolarındaki hafif düşüş de piyasaları destekledi.

Phillip Nova'nın kıdemli piyasa analisti Priyanka Sachdeva, "Son iki seanstaki olumlu ivmeyi sürdüren ham petrol fiyatları, ABD Dolarındaki gerilemenin de yükseliş görünümüne yardımcı olmasıyla Salı sabahı istikrar kazanmış görünüyor" dedi.
 

Etiketler : , ,
İlgili Haberler