Petrol fiyatları ABD'nin büyüme endişeleri eşliğinde düşüşte

Petrol fiyatları ABD'nin büyüme endişeleri eşliğinde düşüşte

Petrol fiyatları ABD'de yaşanan büyüme endişeleri ve ham petrol arzındaki artış nedeniyle düştü

A+A-

Perşembe günü erken ticarette petrol fiyatları, yatırımcıların ABD Merkez Bankası'nın (Fed) yakın gelecekte faiz oranlarını düşürmemeyi tercih ettiği haberlerini sindirmesiyle düşerken, ABD ham petrol ve akaryakıt stoklarının bolluğu piyasayı daha da ağırlaştırdı.

Brent ham petrol vadeli işlemleri 14 sent veya %0,17 değer kaybederek varil başına 82,46 dolara, ABD West Texas Intermediate (WTI) ham petrol vadeli işlemleri ise 16 sent veya %0,2 düşerek 78,34 dolara geriledi. Her iki gösterge de bir önceki seansta yaklaşık %0,8 değer kazanmıştı.

Fed Çarşamba günü faiz oranlarını sabit tuttu ve faiz indirimlerinin başlangıcını belki de Aralık ayına kadar erteledi.
Daha yüksek borçlanma maliyetleri ekonomik büyümeyi azaltma eğilimindedir ve buna bağlı olarak petrol talebini sınırlayabilir.

Fed Başkanı Jerome Powell, iki günlük politika toplantısının sona ermesinin ardından düzenlediği basın toplantısında, enflasyonun ekonomiye büyük bir darbe vurmadan düştüğünü belirtti ve bunun devam edemeyeceğini düşünmek için bir neden olmadığını söyledi.

Tüccarlar ayrıca Gazze'de ateşkes için devam eden görüşmeleri de izliyor; bu görüşmelerin çözüme kavuşması halinde petrol üreten bölgeden olası tedarik kesintilerine ilişkin endişeler azalacak.

Deniz taşımacılığına yönelik son saldırıda, İran müttefiki Husi militanları Çarşamba günü Yemen'in Kızıldeniz limanı Hudeyde yakınlarında Yunanistan'a ait bir kömür gemisini kurtarılmaya muhtaç hale getiren küçük deniz taşıtları ve füze saldırılarının sorumluluğunu üstlendi.

Militan grup, İsrail ile Hamas arasındaki savaşta Filistinlilerle dayanışma amacıyla Kasım ayından bu yana Kızıldeniz bölgesindeki uluslararası deniz taşımacılığına saldırıyor.

Çarşamba günü geç saatlerde Filistinli militan grup Hamas ateşkes müzakerelerindeki "pozitifliğini" vurgulayan bir açıklama yayınladı.

ABD'yi Gazze'de kalıcı bir ateşkesin yanı sıra bölgeden tamamen çekilme, yeniden inşa ve Filistinli tutukluların serbest bırakılmasını öngören bir anlaşmayı kabul etmesi için İsrail'e baskı yapmaya çağırdı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Hamas'ın ABD destekli ateşkes önerisinde çok sayıda değişiklik önerdiğini belirterek, arabulucuların boşlukları kapatmaya kararlı olduğunu söyledi.

Enerji Enformasyon İdaresi'nin (EIA) Çarşamba günü açıkladığı verilere göre, arz tarafında, ABD ham petrol stokları geçen hafta büyük ölçüde ithalattaki artışa bağlı olarak beklenenden daha fazla yükselirken, akaryakıt stokları da tahmin edilenden daha fazla arttı.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler