Petrol fiyatları Çin talebindeki karamsar görünümle geriledi

Petrol fiyatları Çin talebindeki karamsar görünümle geriledi

Petrol fiyatları, Çin talebine ilişkin endişeler ve Orta Doğu'ya ilişkin endişelerin azalmasıyla düştü.

A+A-

Petrol fiyatları Salı günü, dünyanın en büyük ham petrol ithalatçısı olan Çin'deki talebe ilişkin endişeler nedeniyle bir önceki seanstaki kayıplarını genişleterek düşerken, piyasa Orta Doğu'da çatışmaların tırmanması riskini dikkate almadı.

Brent ham petrol vadeli işlemleri 32 sent veya %0,4 düşerek varil başına 79,46 dolara geriledi. ABD ham petrol vadeli işlemleri %0,5 düşüşle varil başına 75,45 dolar oldu. Çin'den gelen bir dizi hayal kırıklığı yaratan ekonomik haber son dönemde piyasaları sarstı. Reuters'ın Pazartesi günü yaptığı bir ankete göre, Çin'in imalat faaliyeti Temmuz ayında muhtemelen üçüncü ayda da daraldı.

Yine Pazartesi günü Citi, ülkenin ikinci çeyrek büyümesinin analist tahminlerini kaçırmasının ardından Çin'in büyüme tahminini %5'ten %4,8'e düşürdü ve ekonomik faaliyetin Temmuz ayında daha da yumuşadığını belirtti. LSEG Oil Resarch'ın kıdemli analisti Emril Jamil, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ve Rusya'nın başını çektiği (OPEC+) müttefiklerine atıfta bulunarak, "Çin'den gelen iç talebin devam eden durgunluğunun yanı sıra bazı OPEC + üyelerinin 4. çeyrekte potansiyel üretim restorasyonu ile tartılan piyasanın kısa vadede daha güçlü bir aşağı yönlü eğilime sahip olduğuna inanıyoruz" dedi.

Jamil, "Avrupa ve ABD ile yaşanan tarife gerilimleri de Çin'in ham petrol talebini ileriye dönük olarak etkileyecektir" dedi.

Piyasa, Çin'in en üst düzey karar alma organı olan Politbüro'nun bu hafta gerçekleşmesi beklenen ve daha fazla ekonomi politikası desteği sağlayabilecek toplantısını izliyor. Ancak Temmuz ayı ortasında yapılan önemli bir politika toplantısı olan Üçüncü Plenum'un büyük ölçüde mevcut ekonomi politikası hedeflerini yinelemesi ve piyasa duyarlılığını artırmada başarısız olmasının ardından beklentiler sınırlı.

İsrail'in Cumartesi günü İsrail işgali altındaki Golan Tepeleri'ne Hizbullah tarafından düzenlenen roket saldırısına vereceği yanıtın Orta Doğu'yu topyekûn bir savaşa sürüklemekten kaçınacak şekilde hesaplanacağının sinyalini vermesinin ardından petrol bir önceki seansta %2 düştü. Pazartesi günü Reuters tarafından bildirilen, İsrail'in yanıtını sınırlandırmak ve misilleme olarak Lübnan'ın başkenti Beyrut'u veya herhangi bir büyük sivil altyapıyı vurmasını önlemek için ABD'nin diplomatik baskısı bu durumu güçlendirdi.

Venezuela'da muhalefet, ulusal seçim otoritesinin görevdeki Nicolas Maduro'yu seçimin galibi ilan ederek ona üçüncü dönem görev vermesine rağmen seçim sonuçlarıyla ilgili kafa karışıklığı var.

ANZ analistleri yayınladıkları bir notta, "Nicolas Maduro'nun son Venezuela seçimlerindeki zaferi, ABD yaptırımlarının sıkılaşmasına neden olabileceğinden küresel arz için bir ters rüzgar" dedi ve bunun Venezuela'nın ihracatını günde 100.000-120.000 varil azaltabileceğini tahmin etti.

Washington ve diğer ülkelerdeki hükümetler sonuçlara şüpheyle yaklaştı ve oyların tam olarak sayılması çağrısında bulundu ve protestocular Pazartesi günü Venezuela'nın dört bir yanındaki kasaba ve şehirlerde toplandı.

İlgili Haberler