Petrol fiyatları faiz indirimi rüzgarıyla son iki ayın zirvesini gördü

Petrol fiyatları faiz indirimi rüzgarıyla son iki ayın zirvesini gördü

Petrol, yaz talebi görünümü ve olası faiz indirimi ile iki ayın en yüksek seviyesine yakın işlem görüyor.

A+A-

Petrol fiyatları, yaz seyahat sezonundan kaynaklanan artan yakıt talebi ve ekonomik büyümeyi artırabilecek olası ABD faiz oranı indirimleri beklentileriyle Salı günü çok az değişti ve bir önceki seansta ulaştığı iki ayın en yüksek seviyelerine yakın seyretti.

Brent ham petrol vadeli kontratları bir önceki seansta %1,9 artışla 30 Nisan'dan bu yana en yüksek kapanışını gerçekleştirdikten sonra 20 sent yükselerek 0313 GMT itibariyle varil başına 86,80 dolara ulaştı.

ABD West Texas Intermediate (WTI) ham petrolü %2,3 artışla 26 Nisan'dan bu yana en yüksek seviyesine ulaştıktan sonra 15 sent artışla varil başına 83,53 dolara yükseldi.

Petrol piyasası analiz kuruluşu Vanda Insights'ın kurucusu Vandana Hari, petrol fiyatlarındaki hareketin "temel unsurlardan ziyade korku ve hissiyat kaynaklı olduğunu" söyledi ve destekleyici faktörler olarak yaz aylarındaki yakıt talebinin görünümünü, İsrail ile İran arasındaki çatışma ihtimalinin artmasını ve Beryl Kasırgası'nı işaret etti.

Dünyanın en büyük petrol tüketicisi olan ABD'de benzin talebinin, bu hafta Bağımsızlık Günü tatiliyle birlikte yaz seyahat sezonunun başlamasıyla artması bekleniyor. Amerikan Otomobil Derneği, tatil döneminde seyahatlerin 2023'e kıyasla %5,2 daha yüksek olacağını ve sadece otomobil seyahatlerinin bir önceki yıla kıyasla %4,8 daha yüksek olacağını tahmin ediyor.

ANZ analistleri bir notta, "Bu durum, 2024 yılının durgun geçen ilk yarısının ardından benzin talebinin toparlanmasına yardımcı olabilir" diye yazdı.

Arz tarafında, piyasalar Beryl Kasırgası'nın ABD petrol rafinerisi ve açık deniz üretimi üzerindeki olası aksaklıklarını planlıyordu. Ancak tahminler şu anda fırtınanın Meksika'nın Campeche Körfezi'ne doğru ilerleyerek buradaki petrol üretiminde sorunlara yol açabileceğini gösteriyor.

ABD'de enflasyonun azaldığına dair işaretler, Fed'in muhtemelen Eylül ayında faiz oranlarını düşürebileceğine dair umutları tazeliyor. Pazartesi günü yayınlanan bir rapor, ABD imalat faaliyetlerinin üçüncü ayda da daraldığını ve imalatçıların bazı girdiler için ödediği fiyatların son altı ayın en düşük seviyesine gerilediğini gösterdi.

Cuma günü Ticaret Bakanlığı'nın ABD enflasyon verilerinin Mayıs ayında değişmediğini gösteren raporuyla birlikte, bu durum ekonomik faaliyeti ve petrol talebini artıracak bir adım olan ABD faiz oranlarının düşürülmesi durumunu güçlendirebilir.

Yine de, beklenenden daha az talep artışına dair işaretler petrol fiyatlarındaki artışları sınırladı. Bazı veriler, 2024'ün ilk yarısında dünyanın en büyük petrol tüketen bölgesi olan Asya'ya ham petrol ithalatının geçen yıla göre daha düşük olduğunu gösteriyor. Bunun başlıca nedeni, dünyanın en büyük petrol ithalatçısı ve ikinci en büyük tüketicisi olan Çin'e yapılan ithalatın azalması.

İlgili Haberler