Petrol fiyatları güçlü taleple son iki ayın zirvesine oynuyor

Petrol fiyatları güçlü taleple son iki ayın zirvesine oynuyor

Petrol fiyatları güçlü talep görünümüyle son 2 ayın en iyi haftasına hazırlanıyor.

A+A-

Piyasalar ABD faiz oranlarının beklenenden daha uzun süre yüksek kalmasının etkisini değerlendirirken petrol fiyatları Cuma günü geriledi, ancak ham petrol ve yakıt talebine ilişkin sağlam tahminlerin ardından ham petrol göstergeleri iki aydan uzun bir sürenin en iyi haftasına yöneldi.

Brent ham petrol vadeli işlemleri %0,4 düşüşle TSİ 0344'te varil başına 82,41 dolar oldu. West Texas Intermediate (WTI) ABD ham petrol vadeli işlemleri %0,5 değer kaybederek varil başına 78,21 dolardan işlem gördü.

Ancak, Brent ve ABD gösterge petrolü haftalık bazda %3'ün üzerinde değer kazanarak 5 Nisan'dan bu yana en iyi haftasını yaşadı.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) 2024 yılı için küresel petrol talebinde nispeten güçlü bir büyüme tahminine bağlı kaldı ve Goldman Sachs bu yaz ABD yakıt talebinin güçlü olacağını öngördü.

Bu durum, OPEC ve OPEC+ olarak adlandırılan müttefiklerinin Eylül ayından sonra üretim kısıntılarını gevşetmeye başlama konusunda anlaşmaya varmasıyla bir önceki hafta yaşanan kayıpların tersine çevrilmesine yardımcı oldu.

Avustralya merkezli KCM Trade'in baş piyasa analisti Tim Waterer, "Genel olarak bu hafta petrol için bir toparlanma çabası olarak nitelendirilebilir" dedi ve ekledi:

"Talep görünümü daha olumlu görünmeye devam ederken petrol fiyatlarının buradan yükseldiğini görmek beni şaşırtmaz. Pek çok şey kuzey yarımküredeki yaz talebi tablosunun nasıl şekilleneceğine bağlı olabilir."

Rusya, Mayıs ayında kotasını aştığını açıklamasının ardından OPEC+ anlaşması kapsamındaki üretim yükümlülüklerini yerine getirme sözü vererek piyasaya daha fazla destek sağladı.

Ancak, ABD Merkez Bankası'nın faiz oranlarını sabit tutması ve faiz indirimlerinin başlangıcını Aralık ayına kadar ertelemesinin ardından bu hafta fiyatlardaki yükseliş durdu.

Bu arada, Uluslararası Enerji Ajansı Çarşamba günü yayınladığı bir raporda petrol talebinin 2029 yılına kadar zirve yapacağını ve on yılın sonuna doğru günlük 106 milyon varil (bpd) civarında dengeleneceğini öngördüğünü söyledi.
BMI analistleri bir notta, Fed'in faiz indirimine ilişkin görüşünün ardından ekonomik görünüme ilişkin endişelerin arttığını, ancak bunun ABD dolarını yükselttiği ölçüde Brent'e bir miktar destek sağlayabileceğini yazdı.

Piyasanın odağında Gazze'de devam eden ateşkes görüşmeleri de var ve bu görüşmelerin çözüme kavuşması halinde bölgeden petrol arzında yaşanabilecek olası kesintilere ilişkin endişeler hafifleyecek.

ABD'li üst düzey bir yetkili, ABD'nin İsrail-Lübnan sınırındaki çatışmaların topyekûn bir savaşa dönüşmesinden büyük endişe duyduğunu belirterek, bölgede özel güvenlik düzenlemelerine ihtiyaç olduğunu ve Gazze'de ateşkesin yeterli olmadığını söyledi.

İlgili Haberler