Petrol fiyatları haftanın son işlem günü düşüşünü sürdürüyor

Petrol fiyatları haftanın son işlem günü düşüşünü sürdürüyor

Karışık ekonomik sinyallerin yatırımcı duyarlılığını azaltması ve doları güçlendirmesiyle petrol fiyatları Cuma günü düşerek ikinci haftalık düşüşünü gerçekleştirdi.

A+A-

Brent ham petrol fiyatları %0,6 düşerek varil başına 84,50 dolara geriledi. ABD West Texas Intermediate ham petrol vadeli işlemleri %0,9 düşüşle varil başına 82,10 dolara geriledi.

ABD dolar endeksi, hafta başında ABD işgücü piyasası ve imalatına ilişkin beklenenden daha güçlü verilerin ardından art arda ikinci seansta da yükseldi. Güçlenen dolar, diğer para birimlerini elinde tutan yatırımcıların dolar cinsinden petrole olan talebini azaltıyor.

ANZ analisti Daniel Hynes, en büyük petrol ithalatçısı Çin'in üçüncü genel kurulundan somut teşvik önlemleri çıkmamasının da emtialar üzerinde baskı yarattığını söyledi. Resmi verilere göre Çin ekonomisi ikinci çeyrekte beklenenden daha yavaş %4,7 büyüdü ve ülkenin petrol talebine ilişkin endişeleri tetikledi.

Ekonomi cephesinde başka bir yerde, Japonya'nın çekirdek enflasyonu Haziran ayında yükseldi ve büyük petrol piyasasında faiz artırımı için açık kapı bıraktı.

Hynes, "Ham petrol, piyasalarda daha geniş bir riskten kaçış tonunun ortasında baskı altındaydı" dedi.

Haftalık bazda, Brent ham petrolü yaklaşık %0,5 düşerken, WTI yaklaşık %0,1 düştü. Petrol fiyatları, ABD hükümetinin petrol stoklarında beklenenden daha büyük bir haftalık düşüş bildirmesinin ardından önceki iki seansta bir miktar destek buldu. Ancak, danışmanlık şirketi FGE'deki analistler, daha geniş stok eğilimlerinin bu ay beklenenden daha fazla düşüş gösterdiğini söyledi. Ham petrol stoklarının yılın bu dönemi için normalden daha yavaş bir hızda çekildiğini ve küresel yakıt stoklarının geçen hafta arttığını belirttiler.

Bu arada üç kaynağın Perşembe günü Reuters'a verdiği bilgiye göre OPEC+ üretici grubunun, Ekim ayından itibaren petrol üretimindeki kesintilerin bir katmanını gevşetmeye başlama planı da dahil olmak üzere grubun üretim politikasını değiştirmeyi önermesi pek olası değil.

İlgili Haberler