Petrol fiyatları haftanın son işlem gününde yatay seyirde

Petrol fiyatları haftanın son işlem gününde yatay seyirde

Petrol, ABD ham petrol stoklarındaki düşüş ve OPEC+ üretim artışlarının ertelenmesiyle sabit kaldı.

A+A-

Yatırımcıların ABD ham petrol stoklarından büyük bir geri çekilmeyi ve OPEC+ üreticilerinin karışık ABD istihdam verilerine karşı üretim artışlarını ertelemesini tartmasıyla petrol fiyatları Cuma günü erken işlemlerde yükseldi.

Brent ham petrol vadeli işlemleri %0,26 artışla 72,88 $'a yükselirken, ABD Batı Teksas Intermediate ham petrol vadeli işlemleri %0,32 artışla 69,37 $'a yükseldi.

ANZ analisti Daniel Hynes, “Ham petrol, yükseliş sinyallerinin son günlerde piyasayı saran düşüş eğilimini dengelemesiyle yükseliş kaydetti” dedi ve zayıflayan doların da emtia fiyatlarını desteklediğini sözlerine ekledi.

ABD ham petrol stoklarının geçen hafta son bir yılın en düşük seviyesine gerilediğini gösteren verilerin ardından Brent 1 sent düşüşle Haziran 2023'ten bu yana en düşük kapanışını gerçekleştirirken, WTI 5 sent düşüşle Aralık 2023'ten bu yana en düşük kapanışını yaptı.

Ham petrol stokları geçen hafta 6,9 milyon varil düşüşle 418,3 milyon varile gerilerken, Reuters anketinde analistlerin beklentisi 993.000 varil düşüş yönündeydi.

Perşembe günü yapılan açıklamada, OPEC+'nın Ekim ve Kasım ayları için planlanan petrol üretim artışını ertelemeyi kabul ettiği ve gerekirse artışları daha da duraklatabileceği veya tersine çevirebileceği belirtildi.

Son ABD ekonomik verileri, Fed'in faiz indirimlerinin izleyeceği yol hakkında ipucu arayan piyasalara ekonominin sağlığı konusunda bir miktar rahatlama sağladı.

ABD hizmet sektörü faaliyeti Ağustos ayında istikrarlı bir seyir izledi, ancak istihdam artışları yavaşlayarak işgücü piyasasındaki gevşemeyle tutarlı bir seyir görüldü.

İş piyasası göstergelerinden gelen karışık sinyaller, bugün açıklanacak olan önemli aylık istihdam verileri öncesinde son bir haftanın en düşük seviyesine gerileyen dolar üzerinde baskı yarattı.

İlgili Haberler