Petrol fiyatları haftaya yükselişle başladı
Petrol ABD'nin stratejik rezerv alımlarıyla kazançlarını genişletti.
Petrol fiyatları Pazartesi günü yükseldi ve ABD'nin stratejik rezervleri yenileme çabalarının bir miktar destek sağlamasına rağmen, ham petrol arz fazlası ve gelecek yıl daha yumuşak yakıt talebi büyümesi endişeleri devam ettiği için kazançlarını ikinci seansa taşıdı.
Brent ham petrol vadeli işlemleri 0406 GMT itibariyle %0,6 artışla varil başına 76,32 dolara yükselirken, ABD Batı Teksas Intermediate ham petrol vadeli işlemleri %0,5 artışla varil başına 71,61 dolar seviyesindeydi.
Her iki kontrat da Cuma günü %2'nin üzerinde artış gösterdi ancak süregelen arz fazlası endişeleri nedeniyle yedinci hafta üst üste düşerek 2018'den bu yana en uzun haftalık düşüş serisini yaşadı.
Fiyatlardaki son zayıflık, Mart 2024'te teslim edilmek üzere Stratejik Petrol Rezervi (SPR) için 3 milyon varile kadar ham petrol arayan ABD'den talep gördü.
IG analisti Tony Sycamore bir notunda, "Biden Yönetiminin SPR'yi yeniden doldurmak için piyasada olduğunu biliyoruz, bu da destek sağlayacaktır," dedi ve fiyatların teknik grafik göstergeleri tarafından da desteklendiğini ekledi.
Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ve OPEC+ olarak adlandırılan müttefiklerinin ilk çeyrekte günlük 2,2 milyon varil (bpd) üretim kesintisine gitme taahhüdüne rağmen, yatırımcılar arzın düşeceğine şüpheyle yaklaşıyor. OPEC dışı ülkelerdeki üretim artışının gelecek yıl arz fazlasına yol açacağı düşünülüyor.
RBC Capital Markets ilk yarıda 700.000 varil/gün stok çekişi beklerken, tüm yıl için sadece 140.000 varil/gün stok çekişi öngörüyor.
RBC analistleri bir notta, "Piyasa gönüllü üretim kesintilerine ilişkin net veri noktaları görene kadar fiyatlar dalgalı ve yönsüz kalacaktır" dedi.
Analistler, kesintilerin önümüzdeki aya kadar uygulanmayacak olması ve ülke düzeyindeki üretim verilerinin Ocak ayından sonra gelecek olması nedeniyle, uyum konusunda ölçülebilir verilere ilişkin ilk netliğin elde edilmesinin iki ay süreceğini de sözlerine ekledi.
Dünyanın en büyük petrol ithalatçısı olan Çin'den gelen son tüketici fiyat endeksi verileri, zayıf iç talebin ülkenin ekonomik toparlanması üzerinde şüphe yaratmasıyla deflasyonist baskıların arttığını gösterdi.
Çinli yetkililer Cuma günü, iç talebi canlandıracaklarını ve 2024 yılında ekonomik toparlanmayı pekiştirip geliştireceklerini taahhüt etti.
Bu hafta yatırımcılar, küresel ekonomi ve petrol talebi üzerindeki etkileri açısından ABD Merkez Bankası da dahil olmak üzere beş merkez bankasının toplantılarından çıkacak faiz politikalarına ilişkin yönlendirmeleri ve ABD enflasyonuna ilişkin verileri izliyor.