Petrol fiyatları Libya'da sahaların kapatılması sonrası yükselişte

Petrol fiyatları Libya'da sahaların kapatılması sonrası yükselişte

Petrol fiyatları Libya'daki gelişmeler ve Orta Doğu'da artan gerilim nedeniyle yükselişte.

A+A-

Petrol fiyatları, daha geniş bir Orta Doğu çatışması ve Libya petrol sahalarının kapatılması korkularının yol açtığı arz endişeleriyle önceki üç seansta %7'den fazla yükseldikten sonra Salı günü Asya ticaretinde gerileyerek son dönemdeki yükselişlerine ara verdi.

Brent ham petrol vadeli işlemleri %0,39 düşüşle varil başına 81,11 dolara gerilerken, ABD Batı Teksas Intermediate ham petrol vadeli işlemleri %0,46 düşüşle varil başına 77,06 dolara geriledi.

Bu süre zarfında WTI %7,6 ve Brent %7 değer kazandı. ANZ analistleri bir notta, “İsrail ve Hizbullah arasındaki çatışmalar yoğunlaştıkça piyasalar gergin kalmaya devam ediyor. Libya'nın doğusundaki hükümetin, siyasi çekişmenin derinleşmesiyle birlikte tüm petrol üretimini ve ihracatını durduracağını açıklamasının ardından gerçek petrol varillerinde kesinti riski ortaya çıktı.” dedi.

Bu siyasi anlaşmazlık, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün Temmuz ayında Reuters tarafından yapılan son üretim anketi verilerine göre, Kuzey Afrika ülkesinin günlük 1,17 milyon varil üretimini etkileyebilir.

Petrol ayrıca İsrail ve Hizbullah arasındaki çatışmanın tırmanması ve Hizbullah'ın geçen ay üst düzey bir komutanının öldürülmesine misilleme yapmaya çalışmasıyla da desteklendi.

Üst düzey bir ABD'li general Pazartesi günü yaptığı açıklamada daha geniş çaplı bir tehlikenin biraz hafiflediğini ancak İran'ın İsrail'e olası bir saldırısının hala bir risk olduğunu söyledi.

İlgili Haberler