Petrol fiyatları Orta Doğu'da gerilimin tırmanmasıyla yükseliyor

Petrol fiyatları Orta Doğu'da gerilimin tırmanmasıyla yükseliyor

Petrol fiyatları Ortadoğu'daki gerginliklere ilişkin endişelerle %1'den fazla yükseldi.

A+A-

Petrol fiyatları Perşembe günü %1'den fazla yükselerek önceki seanstaki kayıplarını neredeyse tersine çevirdi, zira ABD seçimleri öncesinde Orta Doğu gerilimleri, ABD yakıt stoklarındaki karışıklığa rağmen yeniden gündeme geldi. Brent ham petrol vadeli işlemleri %1,27 artışla 75,91 $'a yükselirken, ABD Batı Teksas Intermediate ham petrol vadeli işlemleri, İsrail ve Hizbullah arasındaki ağır ateş alışverişinin piyasaları arz konusunda endişelendirmeye devam etmesiyle 1 $ veya %1,41 artışla 71,77 $'a yükseldi.

Petrol fiyatları bu hafta şu ana kadar yaklaşık %4 değer kazanarak, Çin talebine ilişkin endişeler ve Orta Doğu'daki çatışmaların neden olabileceği olası aksaklıklara ilişkin endişelerin hafiflemesiyle geçen haftaki %7'nin üzerindeki kayıplarını azaltmaya yardımcı oldu.

Phillip Nova'da kıdemli piyasa analisti olan Priyanka Sachdeva, "Petrol fiyatlarındaki inişli çıkışlı oyun, önümüzdeki belirsizliğe verilen teknik tepkinin bir karışımı" dedi.

Suriye devlet medyası, İsrail'in Perşembe günü erken saatlerde Suriye'nin başkenti Şam'a saldırı düzenlediğini ve bunun Gazze'deki savaşın ortasında gerçekleşen son saldırı olduğunu söyledi. Bu saldırı, İsrail'in Çarşamba günü Beyrut'un güney banliyölerine düzenlediği saldırıların ardından ve Hizbullah'ın İsrail hedeflerine ilk kez hassas güdümlü füzeler ateşlediğini açıklamasının ardından gerçekleşti.

Yoğunlaşan çatışmalar, ABD'nin Orta Doğu politikasını değiştirebilecek 5 Kasım ABD başkanlık seçimleri öncesinde Washington'un İsrail ile İran destekli gruplar Hizbullah ve Hamas arasında barış için son bir hamle yaptığı bir döneme denk geldi.

ABD'de kritik bir hafta öncesinde yaşanan mevcut dalgalanma Phillip Nova'dan Sachdeva, Fed'in politika kararının ardından gelen seçimlerin, arzın yeterli olmasına rağmen daha sert dalgalanmalara neden olmak için yeterli çekişi sağladığını söyledi.

Bu arada, ABD Enerji Enformasyon İdaresi'nin Çarşamba günü yaptığı açıklamaya göre, Reuters anketinde analistlerin 270.000 varil artış beklentilerine kıyasla ABD ham petrol stokları geçen hafta 5,5 milyon varil artış gösterdi.

ANZ analistleri bir müşteri notunda, stok birikimine rağmen görülen edilen talebin yine de arttığını söyledi. JP Morgan analistleri bir müşteri notunda, Asya'daki güçlü seyahat talebini ve birkaç büyük pazardaki distilat stoklarındaki tutarlı düşüşleri vurgulayarak, petrol talebi cephesinde de desteğin distilatlara yönelik daha güçlü talepten geldiğini söyledi.

İlgili Haberler