Petrol fiyatları Orta Doğu'daki arz endişeleriyle yükselişte

Petrol fiyatları Orta Doğu'daki arz endişeleriyle yükselişte

Zayıflayan talep işaretleri kazançları sınırlasa da, yatırımcıların Orta Doğu'daki arz endişelerini tartmasıyla petrol fiyatları Cuma günü yükseldi.

A+A-

Cuma günü sona erecek olan Ekim teslim Brent ham petrol kontratları %0,3 artışla varil başına 80,17 dolar oldu. Daha aktif işlem gören Kasım vadeli kontrat ise %0,2 artışla 79,02 dolara yükseldi.

ABD Batı Teksas Intermediate ham petrol vadeli kontratları 18 sent veya %0,2 değer kazanarak 76,09$'a yükseldi. Her iki gösterge de Perşembe günü petrol arzı endişeleriyle 1 $'ın üzerinde bir artışla kapandı ve şu ana kadarki hafta için sırasıyla %1,5 ve %1,7 artış gösterdi.

Phillip Nova'da kıdemli piyasa analisti olan Priyanka Sachdeva, “Libya'daki arzın azalmasına ilişkin süregelen endişeler, Irak'ın üretimi azaltma planlarıyla daha da arttı ve bunlar birlikte küresel petrol arzını azaltabilir” dedi.

Sachdeva, “Ancak, dünyanın en büyük ham petrol ithalatçısı olan Çin'in kasvetli ekonomik görünümü petrol talebi üzerinde sürekli bir rüzgar olmaya devam ediyor.” şeklinde konuştu.

Libya'nın petrol üretiminin yarısından fazlası ya da günde yaklaşık 700.000 varil (bpd) Perşembe günü devre dışı kaldı ve rakip siyasi gruplar arasındaki anlaşmazlığın ardından birkaç limanda ihracat durduruldu.

Danışmanlık firması Rapidan Energy Group'a göre Libya'daki üretim kaybı 900.000 ila 1 milyon varil/gün arasında olabilir ve birkaç hafta sürebilir.

Bu arada, konuyla ilgili doğrudan bilgi sahibi bir kaynağın Perşembe günü Reuters'a verdiği bilgiye göre, Irak'ın üretiminin OPEC+ kotasını aşmasının ardından arzın da daralması bekleniyor.

Irak önümüzdeki ay petrol üretimini 3,85 milyon ile 3,9 milyon varil/gün arasında azaltmayı planlıyor.

Ancak Brent ve WTI Ağustos ayında %0,7 ve %2,3'lük düşüşlerle üst üste ikinci aylık düşüşlerini kaydetmeye devam ediyor.

Talebe ilişkin endişeler piyasa üzerinde baskı yaratmaya devam ederken, ABD stok verileri 23 Ağustos'ta sona eren haftada ham petrol stoklarının beklenenden yaklaşık üçte bir oranında azaldığını gösteriyor.

ANZ analistleri bir notta, “Piyasa, 2025 yılı için petrol dengelerinin zayıf görünmesiyle orta vadeli görünümden endişe duyuyor” dedi.

ANZ analistleri, “OPEC'in daha yüksek fiyatlar istiyorsa gönüllü üretim kesintilerinin aşamalı olarak kaldırılmasını ertelemekten başka seçeneği olmayacağına inanıyoruz” dedi.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC+ olarak bilinen müttefikleri, Ekim 2024'ten Eylül 2025'e kadar bir yıl boyunca 2,2 milyon varillik gönüllü üretim kesintilerini aşamalı olarak kaldırmaya hazırlanıyor.

İlgili Haberler