Petrol fiyatları Powell'ın açıklamaları sonrası toparlandı

Petrol fiyatları Powell'ın açıklamaları sonrası toparlandı

Petrol, ABD stoklarının düşmesi ve faiz indirimi görünümünün aydınlanmasıyla toparlandı.

A+A-

Petrol fiyatları, ABD ham petrol ve akaryakıt stoklarının geçen hafta düştüğünü gösteren bir endüstri raporunun istikrarlı talebe işaret etmesi ve faiz indirimi görünümünün iyileşmesinin ardından üç günlük düşüş sonrası Çarşamba günü toparlandı. Brent vadeli kontratları, bir önceki seansta %1,3 düştükten sonra 21 sent yükselerek varil başına 84,87 dolara çıktı. ABD'nin West Texas Intermediate (WTI) ham petrolü, bir önceki seansta %1,1 düştükten sonra 26 sent yükselerek varil başına 81,67 dolara çıktı.

WTI, küresel petrol talebindeki düşüşe ilişkin endişeler ve Teksas enerji endüstrisinin Pazartesi günü bölgeyi vuran Beryl Kasırgası'ndan nispeten yara almadan kurtulduğuna dair işaretlerin ortaya çıkmasıyla önceki üç seansta %3 düştü. Salı günü Amerikan Petrol Enstitüsü rakamlarına atıfta bulunan piyasa kaynaklarına göre, ABD ham petrol ve benzin stokları geçen hafta düştü, bu da yaz yakıt talebinin istikrarlı olduğunu ve günlerce süren düşüşlerin ardından toparlanmaya neden olduğunu gösteriyor.

Kaynaklar, API rakamlarının 5 Temmuz'da sona eren haftada ham petrol stoklarının 1,923 milyon varil azaldığını gösterdiğini söyledi. Benzin stokları 2,954 milyon varil azaldı. Ancak damıtılmış ürün arzı 2,342 milyon varil arttı. Fiyatlar ayrıca ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell'ın faiz oranlarının düşürülmesi yönündeki görüşlerinin güçlendiğine işaret eden yorumlarıyla da desteklendi. Düşük faiz oranları daha fazla ekonomik büyümeyi ve dolayısıyla daha fazla petrol tüketimini teşvik etmeli.

Powell'ın açıklamalarının ardından yatırımcılar Fed'in Eylül ayında faiz indirimine gitme olasılığını yaklaşık %70 olarak görmeye devam etti. ANZ analistleri Çarşamba günü yayınladıkları bir notta, "Powell'ın Senato'ya yaptığı açıklamalar Haziran çeyreği boyunca verilerdeki iyileşmeyi teyit ederken, daha fazla iyi verinin enflasyon görünümüne olan güveni artıracağını belirtti" dedi.

Petrol fiyatlarındaki artış görünümü, Salı günü ABD Enerji Enformasyon İdaresi'nin (EIA) küresel petrol talebinin gelecek yıl arzı geride bırakacağını gösteren ve daha önceki arz fazlası tahminini tersine çeviren raporuyla da desteklendi.

Teksas'ta petrol ve gaz şirketleri, Beryl Kasırgası'nın eyaleti vurmasının ardından Salı günü bazı operasyonları yeniden başlatırken, bazı tesisler hasar gördü ve elektrik tam olarak geri yüklenmedi. Beryl'in petrol ve gaz üretimi üzerindeki etkisinin sınırlı olması bekleniyordu ve Salı günü bazı limanlar yeniden açıldı ve çoğu üretici ve tesis üretimi artırıyordu. Yatırımcılar Çarşamba günü saat 10:30'da EIA'dan resmi ABD petrol stokları verilerini bekliyor.

İlgili Haberler