Petrol fiyatları son bir ayın en yüksek seviyesini gördükten sonra düştü

Petrol fiyatları son bir ayın en yüksek seviyesini gördükten sonra düştü

Petrol, Orta Doğu'daki savaş riskiyle son bir ayın en yüksek seviyesine çıktıktan sonra düşüşe geçti.

A+A-

Orta Doğu'nun bölge çapında bir savaşın eşiğinde olabileceği korkusuyla Pazartesi günü fiyatların bir aydan uzun bir sürenin en yüksek seviyesine çıkmasının ardından tüccarların kar realizasyonu yapmasıyla Salı günü Asya'daki erken işlem saatlerinde petrol fiyatları geriledi.

Orta Doğu'daki çatışmalar, İran destekli Hizbullah'ın İsrail'in üçüncü büyük şehri Hayfa'ya roket atması ve İsrail'in Gazze'de devam eden savaşı başlatan Hamas saldırısından bir yıl sonra İsrail'in Lübnan'a saldırısını genişletmeye hazır görünmesiyle yoğunlaştı.

Brent ham petrol kontratları %0,3 düşerek varil başına 80,70 dolara geriledi. ABD West Texas Intermediate vadeli kontratları ise %0,3 düşüşle varil başına 76,94 dolara geriledi.

Her iki kontrat da Pazartesi günü %3'ün üzerinde yükselerek Ağustos sonundan bu yana en yüksek seviyelerine ulaştı ve geçen haftaki ralliye ek olarak %8'in üzerinde artışla son bir yılın en büyük haftalık kazancını elde etti.

Ralli, İran'ın 1 Ekim'de İsrail'e füze saldırısı düzenlemesinin ardından başladı. İsrail misilleme yapmaya yemin etti ve İran'ın petrol tesislerinin olası bir hedef olduğu düşüncesiyle seçeneklerini değerlendiriyor.

Ancak bazı analistler İran'ın petrol altyapısına yönelik bir saldırının olası olmadığına inanıyor ve İsrail'in başka bir hedefe odaklanması halinde petrol fiyatlarının ciddi bir düşüş baskısıyla karşı karşıya kalabileceği uyarısında bulunuyor.

ANZ Bank analistleri Cuma günü, İran'ın petrol tesislerine yönelik bir saldırı olsa bile Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) bünyesinde petrol üretimindeki kaybı telafi edecek günlük 7 milyon varillik yedek arz kapasitesi bulunduğunu kaydetti.

Bu arada Milton Kasırgası, Pazartesi günü ABD'nin Meksika Körfezi'ndeki en az bir petrol ve gaz platformunu kapanmaya zorladıktan sonra şiddetini artırdı.

Reuters'in ön anketine göre, ABD ham petrol stoklarının 4 Ekim'de sona eren haftada 1,9 milyon varil artması bekleniyor. Amerikan Petrol Enstitüsü'nün Salı günü TSİ 20:30'da ABD stoklarına ilişkin son verileri yayınlaması ve ardından Çarşamba günü TSİ 14:30'da Enerji Enformasyon İdaresi'nin resmi verileri açıklaması bekleniyor.

İlgili Haberler