Petrol fiyatları Suriye'deki gelişmeler sonrası gevşedi
Petrol fiyatları gevşedi, ancak Çin'in politika duruşu kayıpları kontrol altına aldı.
Petrol fiyatları Salı günü, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın devrilmesinden kaynaklanan endişelerin azalmasıyla düştü, ancak piyasa, Çin'in en büyük küresel ham petrol alıcısının talebini artırabilecek politika teşviklerini artırma sözünden destek buldu.
Brent ham petrol vadeli işlemleri yaklaşık %0,4 düşüşle varil başına 71,82 dolardan işlem gördü. ABD West Texas Intermediate ham petrol vadeli kontratları %0,5 düşüşle 0458 GMT'de 68 $ seviyesindeydi. Her iki gösterge de Pazartesi günü %1'in üzerinde artış gösterdi.
IG piyasa stratejisti Yeap Jun Rong, “Orta Doğu'daki gerilim kontrol altına alınmış görünüyor, bu da piyasa katılımcılarının petrol arzında önemli bir kesintiye yol açacak daha geniş bir bölgesel yayılma riskini düşük fiyatlamasına yol açtı” dedi.
Suriye'deki isyancılar Esad'ın devrilmesinden sonra bir hükümet kurmak ve düzeni yeniden sağlamak için çalışırken, ülkenin bankaları ve petrol sektörü Salı günü yeniden çalışmaya başlayacak.
Suriye'nin kendisi önemli bir petrol üreticisi olmasa da, stratejik bir konuma sahip ve Rusya ve İran ile güçlü bağları var ve rejim değişikliği bölgesel istikrarsızlığı artırabilir.
İktidar devri 13 yıl süren iç savaşın ardından gerçekleşti ve Esad ailesinin 50 yılı aşkın süredir devam eden acımasız yönetimine son verdi.
Piyasa ayrıca, dünyanın en büyük ekonomisinde petrol talebini artırabilecek olan ABD Merkez Bankası'nın önümüzdeki hafta faiz indirimine gitme olasılığına odaklanmış durumda.
Fed'in 17-18 Aralık'taki toplantısının sonunda faizleri 25 baz puan indirmesi bekleniyor, ancak tüccarlar bu hafta enflasyon verilerinin bu görünümü bozup bozmayacağını görmek için bekliyor.
Phillip Nova kıdemli piyasa analisti Priyanka Sachdeva, “Petrol piyasaları bu yıl arz yönlü söylemlerden çok talebin bir fonksiyonu oldu ve sonuç olarak, yatırımcılar Fed'in kilit politika kararları öncesinde petrolde spekülatif pozisyonlar almakta tereddüt ediyor” dedi.
Düşüşler, Çin'in dünyanın en büyük petrol ithalatçısında ekonomik büyümeyi teşvik etmek için gelecek yıl “uygun şekilde gevşek” bir para politikası uygulayacağına dair haberlerin ardından Çin ekonomisine ilişkin olumlu beklentilerle sınırlandı.
IG'den Yeap'a göre, piyasalar agresif politika teşvikleri konusunda umutlu olsa da, Pekin'in alacağı önlemlerin ülkenin ham petrol talebi görünümü üzerinde nasıl bir etki yaratacağı konusunda daha fazla netlik sağlanana kadar petrol fiyatlarındaki artışlar sınırlı kalabilir.
Salı günü açıklanan verilere göre, olumlu bir işaret olarak, Çin'in ham petrol ithalatı Kasım ayında bir önceki yıla göre artış göstererek yedi aydan bu yana ilk kez yıllık bazda büyüme kaydetti.