Petrol fiyatları talep artışı endişeleri ve güçlü doların etkisiyle düşüyor
Petrol fiyatları Cuma günü, özellikle en büyük ham petrol ithalatçısı Çin'de başta olmak üzere 2025 yılında talep artışına ilişkin endişelerle düştü ve küresel petrol göstergeleri haftayı yaklaşık %3 düşüşle kapatma yolunda ilerledi.
LSEG'de kıdemli araştırma uzmanı olan Emril Jamil, “Piyasa yılsonuna doğru ilerlerken petrol talebindeki büyümenin belirsizliği nedeniyle gösterge ham petrol fiyatları uzun süreli bir konsolidasyon aşamasında” dedi.
Jamil, OPEC+'nın fiyatları canlandırmak için arz disiplinine ihtiyaç duyacağını ve talep büyümesi görünümünün sürekli revize edilmesi nedeniyle piyasadaki tedirginliği yatıştıracağını da sözlerine ekledi. OPEC+ olarak adlandırılan Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ve müttefikleri, geçtiğimiz günlerde 2024 küresel petrol talebi için büyüme tahminini beşinci ay üst üste düşürdü.
Bu arada, Fed'in 2025'te faiz oranlarını düşürme konusunda temkinli olacağını işaret etmesinin ardından doların iki yılın en yüksek seviyesine tırmanması da petrol fiyatları üzerinde baskı yarattı.
Daha güçlü bir dolar, petrolü diğer para birimleri sahipleri için daha pahalı hale getirirken, faiz indirimlerinin daha yavaş bir hızda yapılması ekonomik büyümeyi azaltabilir ve petrol talebini düşürebilir.
JP Morgan, OPEC+ dışı büyümenin 2025'te 1,8 milyon varil artacağını ve OPEC üretiminin mevcut seviyelerde kalacağını tahmin ettiği için petrol piyasasının 2024'te dengeden 2025'te günlük 1,2 milyon varil fazlaya (bpd) geçeceğini öngörüyor.
Bloomberg'in Perşembe günü bildirdiğine göre, arzı azaltabilecek bir hareketle, örneğin doğrudan bir yasak veya fiyat eşiğini düşürerek G7 ülkeleri Rus petrolü üzerindeki fiyat sınırını sıkılaştırmanın yollarını düşünüyor.
Rusya, AB ve İngiltere'nin son günlerde yeni yaptırımlarla hedef aldığı “gölge gemi filosunu” kullanarak 2022'de uygulanan varil başına 60 dolarlık sınırı aştı.