Petrol fiyatları talep endişelerinin baskısıyla düşüşte

Petrol fiyatları talep endişelerinin baskısıyla düşüşte

Petrol, talep endişeleri ve arz sorunlarının hafiflemesiyle haftayı düşüşle kapatmaya hazırlanıyor.

A+A-

Petrol fiyatları Cuma günü erken Asya işlemlerinde sabit kaldı, ancak ABD istihdam verilerindeki aşağı yönlü revizyonların talep endişelerini artırması ve Gazze'deki ateşkes görüşmelerinin arz kesintilerine ilişkin endişeleri hafifletmesiyle haftayı düşüşle kapatmaya hazırlanıyor.

Brent ham petrol vadeli kontratları bir sent düşüşle varil başına 77,21 dolara geriledi. ABD West Texas Intermediate (WTI) vadeli ham petrol kontratları 4 sent artışla varil başına 73,05 dolara yükseldi.

Her iki gösterge de Perşembe günü, ABD Merkez Bankası'nın yakında faiz oranlarını düşüreceği beklentisiyle beş seansta ilk kez yükseldi ve bu da en büyük petrol tüketicisinin ekonomik görünümüne ilişkin bazı endişelerin hafiflemesine yardımcı oldu.

Fed'in Çarşamba günü açıklanan Temmuz ayı toplantı tutanakları, çoğu Fed yetkilisinin merkez bankasının gelecek ay faiz indirimine gitme yolunda olduğunu düşündüğünü gösterdi.

Yine de Brent vadeli işlemleri haftalık bazda yaklaşık %3'lük bir düşüş kaydederken, WTI yaklaşık %5 değer kaybetti.

Her iki gösterge de, ABD hükümetinin bu yıl Mart ayına kadar ülkede işverenler tarafından eklenen istihdam tahminini keskin bir şekilde düşürmesinin ardından, hafta başında Ocak başından bu yana en düşük seviyelerini görmüştü.

Bu durum, ABD'deki olası bir resesyonun en çok petrol tüketen ülkedeki talebe zarar vereceği endişelerine yol açtı.

En büyük petrol ithalatçısı olan Çin'den gelen son veriler de zor durumdaki bir ekonomiye ve buradaki rafinerilerin petrol talebinin yavaşladığına işaret ediyor.

Danışmanlık firması FGE'nin analistleri müşterilerine gönderdikleri bir notta, “Yükseliş temelleri, zayıflayan duyarlılığa karşı ikinci planda kalmaya devam ediyor ve petrol piyasası son dönemdeki düşüş eğiliminden kurtulamıyor” dedi.

Analistler, İsrail ve Hamas arasında Gazze'de ateşkesin yeniden sağlanmasının arz endişelerini hafiflettiğini ve bunun da bu hafta petrol fiyatları üzerinde baskı yarattığını sözlerine ekledi.

ABD ve İsrail heyetleri, ateşkes önerisi üzerindeki farklılıkları gidermek için Perşembe günü Kahire'de yeni bir toplantı turuna başladı.

Bazı analistler petrolün önümüzdeki haftalarda destek bulabileceğine dair işaretler olduğunu söylüyor. UBS analistleri Perşembe günü yaptıkları açıklamada, küresel petrol stoklarının son iki ayda azaldığını ve bunun da arz artışının talebin gerisinde kaldığını gösterdiğini söyledi.

Bunun önümüzdeki aylarda fiyatların toparlanmasına yardımcı olacağını ve Brent ham petrolünü 85 ila 90 dolar aralığına geri iteceğini söylediler.

İlgili Haberler