Petrol fiyatları talepteki zayıflığın etkisiyle dar bir banda sıkıştı
Talepteki zayıflığın yaptırım kaynaklı arz risklerini dengelemesiyle petrol çok az değişti.
Zayıf talep tahminleri ve ABD benzin ve damıtılmış ürün stoklarında beklenenden daha yüksek bir artış, Rus petrol akışını tehdit eden ek bir AB yaptırım turundan elde edilen kazançları engellediğinden, petrol fiyatları Perşembe günü Asya ticaretinde çok az değişti.
Brent ham petrol vadeli işlemleri 14 sent artışla sabah saatlerinde varil başına 73,66 $ oldu. ABD West Texas Intermediate ham petrol vadeli kontratları 6 sent artışla 70,35 dolara yükseldi. Her iki gösterge Çarşamba günü 1 doların üzerinde artış gösterdi.
OPEC Çarşamba günü 2025 yılı için talep artışı tahminlerini beşinci ay üst üste ve şimdiye kadarki en büyük miktarda düşürdü.
ANZ analistleri Perşembe günü yayınladıkları bir notta, “Yatırımcılar, OPEC'in son açıklamasını yansıtacak olan IEA'nın 2025 piyasa dengesi tahminlerini yakından izleyecekler” dedi.
Enerji Enformasyon İdaresi'nin verilerine göre, dünyanın en büyük petrol tüketicisi ABD'de benzin ve distile ürün stokları geçen hafta beklenenden daha fazla arttı.
Özellikle en büyük ithalatçı Çin'deki zayıf talep ve OPEC+ dışı arz artışı bu hareketin arkasındaki iki faktör oldu. Ancak yatırımcılar, Pekin'in bu hafta 2025 yılında “uygun şekilde gevşek” bir para politikası benimseme planlarını açıklamasının ardından Çin talebinde bir artış bekliyor ve bu da petrol talebini artırabilir.
JPMorgan analistleri Perşembe günü yayınladıkları bir notta, küresel petrol talebinin bu ay beklenenden daha yavaş bir oranda arttığını, ancak dirençli kalmaya devam ettiğini söyledi.
Notta, “Geçtiğimiz hafta (petrol talebindeki) büyüme, dünyanın büyük bir bölümünde jet yakıtı tüketimindeki hafif bir düşüşle hafifledi” denildi.
Çin'in ham petrol ithalatı da Kasım ayında son yedi ayda ilk kez yıllık bazda artış göstererek bir önceki yıla kıyasla %14'ün üzerinde artış kaydetti.
Piyasa şimdi ABD Merkez Bankası'nın gelecek hafta yapacağı faiz indirimlerine ilişkin ipuçlarını izleyecek.
Avrupa Birliği büyükelçilerinin, Ukrayna'ya karşı yürüttüğü savaş nedeniyle Rusya'ya 15. yaptırım paketini kabul etmesinin ardından fiyatlar Çarşamba günü yükseldi. Yaptırımlar, G7 tarafından 2022 yılında Rus deniz ham petrolüne uygulanan varil başına 60 dolarlık fiyat sınırını aşmada Rusya'ya yardımcı olan ve Rus petrolünün akışını sürdürmesine destek veren gemilerden oluşan "gölge filoyu ” hedef aldı.
Kremlin, ABD'nin Rus petrolüne yönelik yaptırımlarının sıkılaştırılabileceği yönündeki haberlerin, Başkan Joe Biden yönetiminin ABD-Rusya ilişkileri için zor bir miras bırakmak istediğini gösterdiğini söyledi.
Hazine Bakanı Janet Yellen Çarşamba günü yaptığı açıklamada, ABD'nin Rusya'nın petrol gelirlerini azaltmak için yaratıcı yollar aramaya devam ettiğini belirterek, petrole olan küresel talebin azalmasının daha fazla yaptırım için bir fırsat yarattığını sözlerine ekledi.