Petrol fiyatları üretimin kısılmasıyla yükselişe geçti

Petrol fiyatları üretimin kısılmasıyla yükselişe geçti

Petrol fiyatları Çarşamba günü Asya ticaretinde, büyük üreticilerin bu Pazar günü yapılacak toplantıda üretim kesintilerini sürdüreceği ve en yoğun yaz talebi sezonunun başlamasıyla yakıt tüketiminin artmaya başlayacağı beklentileriyle yükseldi.

A+A-

Petrol fiyatları üretim kesintilerinin de etkisiyle yükselişini sürdürüyor. Temmuz teslimatlı Brent ham petrol vadeli işlemleri %0,2 artarak sabah saatlerinde varil başına 84,37 dolara yükseldi. Temmuz vadeli ABD West Texas Intermediate kontratları %0,3 artışla 80,08 dolara yükseldi. Her iki gösterge de bir gün önce %1'den fazla değer kazanmıştı.

Tüccarlar ve analistler, OPEC+ olarak bilinen Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ve Rusya'nın da aralarında bulunduğu müttefiklerinin günlük yaklaşık 2,2 milyon varillik gönüllü üretim kesintilerini sürdürmesini bekliyor.

Delhi merkezli araştırma şirketi SS WealthStreet'in kurucusu Sugandha Sachdeva, OPEC+ üyelerinin üretim kesintilerini uzatacağı beklentisinin piyasalara iyimserlik aşıladığını ve bu hamlenin fiyatları istikrara kavuşturmak ve küresel petrol piyasasını yeniden dengelemek için ortak bir çaba olarak görüleceğini söyledi.

Sachdeva "Ayrıca, ABD'de yaz sürüş sezonunun başlaması tüketimde mevsimsel bir artışa neden oluyor ve tipik olarak ham petrol fiyatlarında olumlu bir ivmeye yardımcı oluyor" diye ekledi.

Pazartesi günkü Anma Günü tatili, dünyanın en büyük petrol tüketicisi olan ABD'de en yoğun talep sezonunun başlangıcına işaret ediyor ve üretim kesintilerinin devam etmesi, tüketim arttıkça fiyatların desteklenmesini sağlayacak.

İlk veriler, sürüş sezonunun geleneksel başlangıcı olan Anma Günü tatili boyunca nispeten yüksek sayıda ABD tatil seyahati yapıldığını gösteriyor. Bu çerçevede konuşan ANZ Bank'ın kıdemli emtia stratejisti Daniel Hynes bir notunda  "Hava yolculuğu da güçlü seyretti" dedi.

İsrail tanklarının Refah bölgesinin kalbine ilerlemesiyle Gazze Şeridi'nde artan çatışmalar, çatışmanın kilit bir tedarik bölgesi olan Orta Doğu'ya yayılacağı endişesiyle fiyatlara bir miktar destek sağladı.

Yatırımcılar ayrıca Amerikan Petrol Enstitüsü tarafından günün ilerleyen saatlerinde açıklanacak olan ABD ham petrol stok verilerini de takip ediyordu. Veriler Pazartesi günü Anma Günü tatili nedeniyle bir gün ertelendi.

Reuters tarafından Salı günü yapılan bir ankete göre, ABD ham petrol stoklarının geçen hafta yaklaşık 1,9 milyon varil düşmesi bekleniyordu.

Yatırımcılar ayrıca bu hafta Fed'in faiz oranı indirimleri beklentilerini etkileyebilecek ve petrol fiyatlarını etkileyebilecek ABD enflasyon verilerini bekliyorlar. ABD'nin Nisan ayı çekirdek Kişisel Tüketim Harcamaları Fiyat Endeksi raporu Cuma günü açıklanacak. Fed'in tercih ettiği enflasyon barometresinin aylık bazda sabit kalması bekleniyor.
Faiz indirimlerinin zamanlamasına ilişkin beklentiler, verilerin hala yapışkan enflasyonu yansıtması nedeniyle politika yapıcıların temkinli olmasıyla birlikte değişkenlik gösterdi.

İlgili Haberler