Petrol fiyatları zayıf talebin Libya krizini gölgede bırakmasıyla düştü

Petrol fiyatları zayıf talebin Libya krizini gölgede bırakmasıyla düştü

Brent petrol fiyatları Salı günü Asya ticaretinde, Çin'deki durgun ekonominin talebi düşüreceği endişesinin Libya'daki petrol üretim tesislerinin ablukaya alınmasının etkisinden daha ağır basmasıyla geriledi.

A+A-

Brent ham petrol vadeli işlemleri yüzde %0,48 düşüşle varil başına 77,15 dolara geriledi. ABD İşçi Bayramı tatili nedeniyle Pazartesi günü işlem görmeyen ABD West Texas Intermediate ham petrolü, Cuma günkü kapanışı olan 73,55 $'a göre 28 sent artış gösterdi.

ING'den Warren Patterson, “Petrol, devam eden Çin talebi endişeleri nedeniyle baskı altında kalmaya devam ediyor. Hafta sonu beklenenden daha zayıf gelen PMI verileri bu endişeleri hafifletmeye yeterli olmadı” dedi

Çin'in satın alma yöneticileri endeksi (PMI) Ağustos ayında altı ayın en düşük seviyesine indi. Pazartesi günü Çin, Temmuz ayında yeni ihracat siparişlerinde sekiz ayın ilk düşüşünü kaydetti ve yeni konut fiyatlarının Ağustos ayında bu yılın en zayıf hızında arttığını söyledi.

Patterson, “Bu talep tedirginlikleri Libya'dan kaynaklanan arz kesintilerini dengelemekten çok daha fazlasını yapıyor” dedi.

Libya'daki Birleşmiş Milletler Destek Misyonu, ülkenin en değerli emtiasının ablukaya alınmasını tetikleyen ve petrol üretiminin normal seviyesinin yarısından daha azına düşmesine neden olan merkez bankasının kontrolü konusundaki anlaşmazlığı çözmek için Pazartesi günü görüşmeler yaptığını açıkladı.

BM daha fazla ayrıntı vermeden, rakip grupların bir taslak anlaşma imzaladıklarını ve bunu Salı günü imzalamayı hedeflediklerini söyledi. Reuters'e konuşan altı mühendis, Libya limanlarındaki petrol ihracatının Pazartesi günü de durduğunu ve üretimin kısıtlandığını söyledi.

Libya Ulusal Petrol Şirketi (NOC) Pazartesi günü yaptığı açıklamada El Feel petrol sahasında 2 Eylül'den itibaren mücbir sebep ilan ettiğini duyurdu.

NOC, 26 Ağustos'ta yaklaşık 959.000 varil olan toplam üretimin 28 Ağustos itibariyle 591.000 varilden biraz daha fazla düştüğünü söyledi. Üretim 20 Temmuz'da günde yaklaşık 1.28 milyon varil (bpd) seviyesindeydi.
Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün sekiz üyesi ve OPEC+ olarak bilinen bağlı kuruluşların Ekim ayında üretimi 180.000 varil/gün artırması planlanıyor ve endüstri kaynaklarına göre bu plan talep endişelerine rağmen devam edecek.

ING'den Patterson, “Planladıkları artışa sadık kalacaklarına dair öneriler var, ancak bu piyasada daha ne kadar zayıflık göreceğimize bağlı olacak” dedi.

Pazartesi günü yapılan bir Reuters anketi, geçen ay küresel petrol üretiminin Ocak ayından bu yana en düşük seviyesine gerilediğini ortaya koydu.

Pazartesi günü Kızıldeniz'de Yemen açıklarında iki petrol tankeri saldırıya uğradı ancak büyük hasar almadı. Saldırının sorumluluğunu İran destekli Husiler üstlendi.

Ayrıca, Rusya'nın Gazpromneft Moskova rafinerisi onarım için bir ünitedeki faaliyetlerini askıya aldı. Geçtiğimiz yıl 11,6 milyon ton ham petrol işleyen tesiste Pazar günü bir drone saldırısının ardından yangın çıkmıştı.

İlgili Haberler