Petrol fiyatlarına Çin darbesi

Petrol fiyatlarına Çin darbesi

Talep endişeleri petrol fiyatlarını dördüncü haftalık düşüşe hazırlıyor

A+A-

Petrol fiyatları Cuma günü yükseldi, ancak hayal kırıklığı yaratan küresel yakıt talebi büyümesi işaretlerinin arz kesintileri korkularına ağır basmasıyla art arda dördüncü haftalık düşüşe hazırlandı. Brent ham petrol vadeli işlemleri %0,8 artışla varil başına 80,13 dolara yükselirken, ABD Batı Teksas Orta ham petrol vadeli işlemleri 62 sent artışla 76,93 dolara yükseldi. Her iki gösterge de bu yıl art arda en uzun haftalık kayıp serisinde son dört haftada yaklaşık %7,3 düştü.

En büyük petrol ithalatçısı Çin'den gelen hayal kırıklığı yaratan ekonomik veriler ve Asya, Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri'nde imalat faaliyetlerinin zayıfladığını gösteren bir anket, petrol tüketimi üzerinde baskı yaratacak güçsüz bir küresel ekonomik toparlanma riskini artırdı.

ANZ analistleri bir notta, "Çin'in karayolu trafiği üst üste üçüncü yıl mevsimsel bir düşüş yaşadı. Zayıf ABD ekonomik verileri petrol talebi beklentilerinin zayıfladığını gösterdi." diye yazdı.

Çin'de düşen imalat faaliyeti de fiyatları baskıladı ve Haziran ayı verilerinin ithalat ve rafineri faaliyetlerinin geçen yıla göre daha düşük olduğunu göstermesinin ardından talep artışına ilişkin endişeleri artırdı.

LSEG Oil Research'ün verilerine göre, Asya'nın ham petrol ithalatı Temmuz ayında Çin ve Hindistan'daki zayıf talep nedeniyle iki yılın en düşük seviyesine geriledi. Petrol yatırımcıları ayrıca, İran'a bağlı militan gruplar Hamas ve Hizbullah'ın üst düzey liderlerinin öldürülmesinin bölgede topyekûn savaşın eşiğine gelinebileceği ve arzın kesintiye uğrayabileceği korkusunu artırdığı Orta Doğu'daki gelişmeleri de dikkatle izliyor.

ANZ, "Artan jeopolitik gerilimler, traderların fiyatların yükseleceği görüşünü benimsemeleri nedeniyle alım opsiyonları için artan bir prime yansıdı" dedi ve Brent alım opsiyonu kontrat alımlarının Nisan ayından bu yana en yüksek hacme yükseldiğini ekledi. 

İlgili Haberler