Petrol fiyatlarında dikkat çeken düşüş

Petrol fiyatlarında dikkat çeken düşüş

Fed politika yapıcıları faiz indirimlerini sürdürmek isterken petrol düşüyor, benzin stokları yükseliyor.

A+A-

Yatırımcıların, faiz indirimlerini değerlendirmeye başlamak için çok erken olduğunu söyleyen ABD Fed yetkililerinin yorumlarına tepki göstermesi ve ABD benzin stoklarındaki sürpriz artışın piyasaya ağırlık vermesinin ardından petrol fiyatları Cuma günü erken saatlerde düştü.

Brent vadeli kontratları 12 sent ya da %0,15 değer kaybederek sabah saatlerinde varil başına 81,74 dolardan işlem görürken, ABD'nin West Texas Intermediate (WTI) ham petrolü 17 sent ya da %0,22 düşüşle 77,74 dolar oldu.

Dallas Fed Başkanı Lorie Logan, son dönemdeki gevşemeye rağmen enflasyona yönelik yukarı yönlü riskler konusunda hala endişeli olduğunu söyledi ve ABD merkez bankasının verileri izleyip nasıl yanıt vereceğini belirlerken esnek olması ve "tüm seçenekleri masada" tutması gerektiği konusunda uyardı.

Logan, El Paso, Teksas'ta katıldığı bir etkinlikte "Para politikası için belirli bir yola kilitlenmememiz gerçekten önemli" dedi. "Bence faiz indirimlerini düşünmek için henüz çok erken" dedi.

Bu arada, Enerji Enformasyon İdaresi (EIA) Perşembe günü yaptığı açıklamada, ABD ham petrol stoklarının 24 Mayıs'ta sona eren haftada 4,2 milyon varil düşüşle 454,7 milyon varile gerilediğini ve Reuters anketinde 1,9 milyon varillik bir düşüş beklendiğini söyledi.

Bununla birlikte, ABD'de benzin stokları, yaz sürüş sezonunun başlangıcını işaret eden uzun Anma Günü hafta sonu öncesinde talebin daha yüksek olacağı beklentisine karşı yükseldi. EIA, 400.000 varillik düşüş beklentilerine kıyasla stokların haftalık 2 milyon varil artışla 228,8 milyon varile yükseldiğini açıkladı. 

OPEC+ görüşmeleri hakkında bilgi sahibi üç kaynağın Perşembe günü yaptığı açıklamaya göre, OPEC+ Pazar günü yapacağı toplantıda, grubun derin petrol üretim kesintilerinin bir kısmını 2025 yılına kadar uzatmasına olanak tanıyacak karmaşık bir anlaşma üzerinde çalışıyor.

OPEC+ olarak bilinen Suudi Arabistan liderliğindeki Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ve Rusya'nın başını çektiği müttefikleri, şu anda küresel talebin yaklaşık %5,7'sine denk gelen günlük 5,86 milyon varil üretim kesintisine gidiyor.
 

Etiketler : , ,
İlgili Haberler