Petrol fiyatlarında Libya ve talep baskısı sonrası çok sert düşüş

Petrol fiyatlarında Libya ve talep baskısı sonrası çok sert düşüş

Petrol, Libya anlaşmazlığının hafiflemesi ve talep endişeleriyle düşüşünü daha da genişletti.

A+A-

Petrol fiyatları, Libya'da ihracatı durduran siyasi anlaşmazlığın çözülebileceği beklentileri ve küresel talep artışının azalacağı endişeleriyle Çarşamba günü düştü ve bir önceki günkü %4'ün üzerindeki düşüşünü genişletti.

Kasım vadeli Brent ham petrolü, bir önceki seanstaki %4,9'luk düşüşün ardından %0,5 düşerek 73,38 dolara geriledi. Ekim vadeli ABD West Texas Intermediate ham petrol kontratları Salı günü %4,4 düştükten sonra %0,6 azalarak 69,93$'a geriledi.

Her iki kontrat da, Libya'daki rakip gruplar arasındaki siyasi anlaşmazlığı çözmeye yönelik bir anlaşmaya varıldığına dair işaretler üzerine Aralık ayından bu yana en düşük seviyelerine geriledi.

Fujitomi Securities Co Ltd. analisti Toshitaka Tazawa, “Libya'daki anlaşmazlığı çözmeye yönelik potansiyel bir anlaşma beklentisiyle Asya'da satışlar devam etti” dedi ve ekledi:

“Piyasa, Çin ve ABD'den gelen zayıf ekonomik göstergelerin ardından yakıt talebinin durgunlaşacağına dair endişeler nedeniyle de baskı altında kaldı.”

Libya'nın iki yasama organı Salı günü ortaklaşa bir merkez bankası başkanı atama konusunda anlaşarak, anlaşmazlığı başlatan petrol gelirlerinin kontrolü için verilen savaşı potansiyel olarak etkisiz hale getirdi.

Libya'nın büyük limanlardaki petrol ihracatı Pazartesi günü durduruldu ve ülke çapında üretim kesintiye uğradı. Libya Ulusal Petrol Şirketi (NOC) El Feel petrol sahasında 2 Eylül'den itibaren mücbir sebep ilan etti.

IG'de piyasa stratejisti olan Yeap Jun Rong, “Libya'daki siyasi gerilimin azalması, potansiyel olarak bazı arzların geri dönmesi ve dünyanın en büyük petrol tüketicileri olan ABD ve Çin'deki ekonomik zayıflık, petrol fiyatları için ters rüzgarların bir araya gelmesine hizmet ediyor” dedi ve şöyle devam etti:

“ABD imalat PMI verilerinde sunulan artan fiyatlarla birlikte yeni siparişler ve üretimdeki daha hızlı daralma, büyüme korkularını yeniliyor gibi görünüyor ve bu da petrol talebi görünümü konusunda fazla güvence sunmuyor.”

Salı günü açıklanan ABD Tedarik Yönetimi Enstitüsü verilerine göre, Temmuz ayında son sekiz ayın en düşük seviyesine gerileyen ABD imalatının Ağustos ayında sınırlı bir iyileşme göstermesine rağmen durgun seyretmeye devam etmesinin ardından piyasa duyarlılığı zayıfladı.

Dünyanın en büyük ham petrol ithalatçısı olan Çin'de son veriler, yeni konut fiyatlarındaki büyümenin yavaşladığı Ağustos ayında imalat faaliyetlerinin altı ayın en düşük seviyesine gerilediğini gösterdi.

Haftalık ABD envanter verileri Pazartesi günkü İşçi Bayramı tatili nedeniyle ertelendi. Amerikan Petrol Enstitüsü'nün raporu Çarşamba günü, Enerji Bilgi İdaresi'nin verileri ise Perşembe günü yayınlanacak.

Salı günü Reuters tarafından yapılan bir ankete göre, ABD ham petrol ve benzin stoklarının geçen hafta düşmesi beklenirken, damıtılmış ürün stoklarının muhtemelen artması bekleniyor.

İlgili Haberler