Petrol fiyatlarında yaz talebi iyimserliğine rağmen hareket yok

Petrol fiyatlarında yaz talebi iyimserliğine rağmen hareket yok

Enflasyon endişeleri yaz talebi iyimserliğini sınırlarken petrol fiyatları sabit kaldı.

A+A-

Petrol fiyatları, yaz aylarında beklenen talep artışlarının piyasayı desteklemesine rağmen yatırımcıların ABD tüketici fiyat verileri öncesinde temkinli davranması nedeniyle bir önceki seansta yükseldikten sonra Salı günü çok az değişti.
Ağustos vadeli Brent petrol kontratları Pazartesi günkü işlemlerde %0,9 değer kazandıktan sonra 5 sent artışla varil başına 86,06 dolara yükseldi.

Ağustos teslim ABD ham petrol kontratları daha önce %1,1 yükseldikten sonra 6 sent artışla varil başına 81,69 dolara çıktı.

Her iki gösterge de geçen hafta yaklaşık %3 artarak iki hafta üst üste yükseliş kaydetti.

Dünyanın en büyük petrol tüketicisi olan ABD'nin en yoğun yaz tüketim dönemine girmesiyle benzin talebi artarken, petrol ve yakıt stokları azaldı.

Reuters'ın Pazartesi günü yaptığı ön ankete göre, ABD ham petrol stoklarının 21 Haziran'a kadar olan haftada 3 milyon varil düşmesi bekleniyor. Benzin stoklarının da azalması beklenirken, damıtılmış ürün stokları geçen hafta muhtemelen arttı.

Bağımsız piyasa analisti Tina Teng "Petrol fiyatlarındaki artış, iyimser talep görünümü ve ABD stoklarının azalmasıyla tetiklendi. Kuzey Yarımküre'nin sıcak bir yaza girmesi ve yaklaşan kasırga sezonuyla birlikte talebin önümüzdeki aylarda da artmaya devam etmesi bekleniyor" dedi.

Yine de yatırımcılar, nispeten yüksek faiz oranlarının ekonomiyi daraltarak yakıt tüketimindeki büyümeyi sınırlayacağı endişesiyle petrol fiyatlarının daha da artmasına temkinli yaklaşıyor.

ABD Merkez Bankası hala enflasyonu sınırlamaya odaklanmışken, Fed'in tercih ettiği fiyat artışları ölçüsü olan kişisel tüketim harcamaları endeksinin Cuma günü açıklanması faiz oranlarına daha fazla yön verebilir.

Faiz indiriminin gecikmesi borçlanma maliyetini daha uzun süre yüksek tutabilir.;

Teng, "ABD'den gelecek PCE verileri Fed'in faiz kararına ilişkin ipuçları sağlayacağı için bu hafta odak noktası olacak" diye ekledi.

Petrol, ham petrol ve yakıt tedarikini kesebilecek Rus petrol altyapısına yönelik devam eden Ukrayna saldırılarıyla da desteklendi. Son olarak 21 Haziran'da Ukrayna'ya ait insansız hava araçları, Rusya'nın güneyindeki ana yakıt üreticilerinden biri olan Ilsky rafinerisi de dâhil olmak üzere dört rafineriyi vurdu.

Avrupa Birliği, Ukrayna'daki savaşı nedeniyle Rusya'ya karşı bir yaptırım paketi kabul etti ve aralarında Rus devletine ait gemicilik firması Sovcomflot tarafından işletilenlerin de bulunduğu 27 gemiyi yaptırım uygulanacak kuruluşlar listesine ekledi.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler