Petrol fiyatlarındaki sınırlı düşüş sonrası gözler Çin verilerinde
Petrol fiyatları hafif düştü, yatırımcılar OPEC iyimserliğine karşı Çin verilerini tartıyor.
Petrol fiyatları, yatırımcıların OPEC üretici grubundan gelen iyimser talep tahminlerini en büyük ithalatçı Çin'deki karışık ekonomik verilerle tartmasıyla Cuma günü dikkat çeken bir düşüş yaşadı.
Brent ham petrolü 15 sent düşerek varil başına 86,25 dolara gerilerken, ABD Batı Teksas Intermediate ham petrol vadeli işlemleri 13 sent düşüşle varil başına 82,69 dolar oldu.
Her iki gösterge de Haziran ayından bu yana sürekli bir yükseliş içinde; Perşembe günü West Texas Intermediate ham petrolü (WTI) bu yılın en yüksek seviyesinden işlem gördü ve Brent Ocak ayından bu yana en iyi fiyatına ulaştı.
Auckland'daki CMC Markets'te piyasa analisti olan Tina Teng, "OPEC+ üretim kesintileri ve iyileşen talep görünümleri yükseliş faktörleri olmaya devam etse de, petrol piyasaları birkaç haftalık bir ralliden aşırı alım görmüş olabilir" dedi.
Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) Perşembe günü yaptığı açıklamada, dünya petrol talebinin 2023'teki 2,44 milyon varillik artışa kıyasla 2024'te günde 2,25 milyon varil (bpd) artmasını beklediğini söyledi. Her iki tahmin de geçen aya göre değişmedi.
Rapora göre, 2024 yılında Çin'de devam eden iyileşmelerle birlikte "sağlam" ekonomik büyümenin petrol tüketimini artırması bekleniyor.
Perşembe günü açıklanan ABD Temmuz ayı tüketici fiyatları verisi de piyasa duyarlılığını artırdı ve Federal Rezerv'in agresif faiz artırım döngüsünün sonuna yaklaştığı yönündeki spekülasyonları güçlendirdi.
Bununla birlikte Teng, "Çin'in zayıf ekonomik verilerinin ve Wall Street'teki geri çekilmenin risk duyarlılığı üzerinde baskı yarattığını ve güçlenen USD'nin de emtia fiyatlarını baskıladığını" belirtti.
Gümrük verileri ham petrol ithalatının yıllık bazda arttığını gösterirken, Çin'in toplam ihracatı geçen yıla göre %14,5 düştü ve aylık ham petrol ithalatı Haziran ayındaki neredeyse rekor seviyelerden Ocak ayından bu yana en düşük seviyelere geriledi.
Bu hafta açıklanan veriler Çin'de tüketici fiyatlarının deflasyona girdiğini ve fabrika çıkış fiyatlarının Temmuz ayında düşüşünü sürdürdüğünü göstererek dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde yakıt talebine ilişkin endişeleri artırdı.
Arz tarafında ise fiyatlar, Suudi Arabistan ve Rusya'nın üretim kesintilerini uzatması ve Rusya ile Ukrayna arasındaki çatışmaların Karadeniz bölgesindeki Rus petrol sevkiyatlarını sekteye uğratma potansiyelinden kaynaklanan arz endişeleri ile desteklendi.
National Australia Bank emtia ve karbon stratejisi piyasaları başkanı Baden Moore, ham petrol piyasalarının bu yılın ikinci yarısında arz açığı göstermesinin muhtemel olduğunu, ancak bunun OPEC'in Eylül çeyreğinde günde yaklaşık 2 milyon varillik açık tahmininden daha az olacağını söyledi.
Moore, "Arz açığı tahminimiz daha düşük olsa da, 2Y23'e kadar fiyatları 90 ABD$/varilin üzerine çıkarmaya yeteceğini düşünüyoruz" diye ekledi.