Petrol fiyatlarındaki toparlanma dalgalı bir haftayı geride bıraktı

Petrol fiyatlarındaki toparlanma dalgalı bir haftayı geride bıraktı

Francine Kasırgası'nın Louisiana kıyılarını vurmadan önce üreticileri platformları tahliye etmeye zorladığı ABD Meksika Körfezi'ndeki üretim kesintileri petrol fiyatlarını Cuma günü yükseltti.

A+A-

Brent ham petrol vadeli işlemleri 34 sent veya %0,5 artışla 0016 GMT'de varil başına 72,31 dolara yükseldi. ABD West Texas Intermediate vadeli ham petrol kontratları ise 38 sent ya da %0,6 artışla varil başına 69,35 dolara yükseldi. Bu artışlar devam ederse, Brent ham petrolünün Salı günü 2021'in sonlarından bu yana ilk kez varil başına 70 doların altına düştüğü zorlu başlangıca rağmen, her iki gösterge de haftalık düşüş serisini kıracak. Mevcut seviyelerde, Brent yaklaşık %1,7'lik bir haftalık artışa hazırlanırken, WTI %2'nin üzerinde değer kazanacak.

Francine'den kaynaklanan arz kaybına ilişkin tahminler ortaya çıkarken, petrol üreticileri Perşembe günü ABD Meksika Körfezi'ndeki faaliyetlerine devam ederek hasarları değerlendirdi ve güvenlik kontrolleri yaptı. UBS analistleri Eylül ayında bölgedeki üretimin bir önceki aya göre günlük 50.000 varil (bpd) düşeceğini tahmin ederken, FGE analistleri 60.000 bpd düşüşle 1,69 milyon bpd'ye gerileyeceğini tahmin etti. Resmi veriler Perşembe günü itibariyle bölgedeki petrol üretiminin yaklaşık %42'sinin durdurulduğunu gösterdi.

Arz şoku, petrol fiyatlarının hafta başındaki sert satışlardan toparlanmasına yardımcı olurken, talep kaygıları göstergeleri son yılların en düşük seviyelerine çekti. Hem Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) hem de Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) bu hafta, dünyanın en büyük petrol ithalatçısı olan Çin'deki ekonomik zorlukları gerekçe göstererek talep büyüme tahminlerini düşürdü. APPEC konferansındaki konuşmacılar bu hafta, daha düşük karbonlu yakıtlara geçişin de Çin'in petrol talebi üzerinde baskı yarattığını söyledi.

Salı günü açıklanan gümrük verilerine göre Çin'in ham petrol ithalatı Ocak-Ağustos döneminde geçen yılın aynı dönemine kıyasla ortalama %3,1 azaldı. FGE analistleri müşterilerine gönderdikleri bir notta, "Çin'de iç petrol talebindeki düşüş gündemde ve hayal kırıklığı yaratan Ağustos ticaret verileriyle daha da vurgulandı" dedi.

Talep endişeleri ABD'de de arttı. Analistler en çok petrol tüketen ülkede talebin beklenenden daha zayıf olduğunu vurgularken, ABD benzin ve distilat vadeli işlemleri bu hafta son yılların en düşük seviyelerinden işlem gördü.

ABD Enerji Enformasyon İdaresi'nin (EIA) Çarşamba günü açıkladığı verilere göre, ABD petrol ve akaryakıt stokları talebin keskin bir şekilde düşmesiyle geçen hafta yükseldi.

İlgili Haberler