Petrol fiyatlarındaki yükselişi OPEC+ kararı baskılıyor

Petrol fiyatlarındaki yükselişi OPEC+ kararı baskılıyor

Petrol Fed faiz indirimi beklentileriyle yükseldi ancak OPEC+ kararı kazançları sınırladı.

A+A-

Petrol, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) Eylül ayında faiz oranlarını düşüreceği beklentilerinin artmasıyla Perşembe günü bir önceki seanstaki kazançlarını genişletti, ancak fiyatlar artan ABD stokları ve OPEC + arzı artırma planı nedeniyle sınırlandı.

Brent ham petrol vadeli işlemleri 31 sent veya %0,40 artışla sabah saatlerinde varil başına 78,72 dolara yükselirken, ABD Batı Teksas Intermediate ham petrol vadeli işlemleri 41 sent veya %0,55 artışla 74,48 dolara tırmandı.

Reuters'in 31 Mayıs-5 Haziran tarihleri arasında yaptığı ankete göre, ekonomistlerin neredeyse üçte ikisi Eylül ayında bir faiz indirimi öngörüyor.

Düşük faiz oranları borçlanma maliyetini düşürerek ekonomik faaliyeti teşvik edebilir ve petrol talebini artırabilir. Ancak, ülkenin ekonomik çıktısının büyük çoğunluğunu oluşturan ABD hizmet sektörü faaliyetlerinin bir önceki aydaki daralmanın ardından Mayıs ayında büyümeye dönmesi nedeniyle Fed'in faiz oranı patikası kesin bir sonuç olmaktan uzak. Bu durum faiz indirimi ihtimalini zayıflatabilir.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ve müttefiklerinin aldığı son arz kararının etkisiyle petrol fiyatları Perşembe günü itibariyle haftalık bazda %4 civarında düşüş kaydetmeye devam etti.

Grup Pazar günü petrol üretim kesintilerinin çoğunu 2025 yılına kadar uzatma konusunda anlaştı, ancak sekiz üyenin gönüllü kesintilerinin Ekim ayından itibaren kademeli olarak çözülmesi için alan bıraktı.

LSEG Oil Research kıdemli ham petrol analisti Emril Jamil, "OPEC+'nın 2024'ün son çeyreğinde günlük 2,2 milyon varillik kesintiyi gevşetme hamlesinin gösterge fiyatlar üzerinde daha fazla baskı yaratacağına inanıyoruz" dedi.

Jamil, stoklar arttıkça talebin zayıflayacağı beklentisiyle düşüş eğiliminin de devam etmesinin beklendiğini söyledi.
Reuters tarafından Çarşamba günü görülen bir belgeye göre, Suudi Arabistan da Temmuz ayı ham petrolü için resmi satış fiyatlarını düşürdü. Bu hamle, Orta Doğu ham petrol fiyatlarındaki düşüş ve Asyalı rafinerilerin kâr marjlarındaki zayıflamanın ortasında geldi.

Bu arada, ABD Enerji Enformasyon İdaresi'nin verilerine göre, ABD ham petrol stokları 31 Mayıs'a kadarki haftada 1,2 milyon varil artarken, analistlerin 2,3 milyon varillik düşüş tahminlerine kıyasla artış gösterdi.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler