Petrol fiyatlarını ABD'deki kasırga harladı, fiyatlar yükseldi

Petrol fiyatlarını ABD'deki kasırga harladı, fiyatlar yükseldi

Petrol fiyatları bugün ABD'deki kasırga etkisinin yarattığı endişeler eşliğinde yükseliş kaydetti.

A+A-

Petrol fiyatları Perşembe günü Asya ticareti sırasında, Francine Kasırgası'nın dünyanın en büyük ham petrol üreticisi ABD'deki üretimi etkileyeceği endişesiyle yükseldi, ancak talebin düşeceği endişesi kazançları sınırladı.

Kasım vadeli Brent ham petrolü %0,6 artışla varil başına 71,01 dolardan işlem gördü. Ekim vadeli ABD ham petrolü 32 sent ya da %0,5 artışla varil başına 67,63$'dan işlem gördü. Her iki kontrat da bir önceki seansta ABD'nin Meksika Körfezi'ndeki açık deniz platformlarının kapatılması ve Francine Kasırgası'nın Çarşamba günü Louisiana'nın güneyine inmesiyle kıyıdaki rafineri operasyonlarının sekteye uğraması nedeniyle 1$'ın üzerinde ya da %2'den fazla artış gösterdi.

Singapur merkezli aracı kurum Phillip Nova'nın kıdemli piyasa analisti Priyanka Sachdeva, "Her iki gösterge de, WTI ve Brent, ABD petrol arzının kesintiye uğrayacağı endişeleri arasında bir miktar zemin bulmuş görünüyor" dedi ve ekledi:

"Bölge, ABD petrol üretiminin yaklaşık %15'ini oluşturuyor ve üretimdeki herhangi bir kesintinin yakın vadede arzı sıkılaştırması muhtemel."

Ancak fırtınanın karaya ulaştıktan sonra nihayetinde dağılacak olmasıyla, petrol piyasasının dikkati yeniden düşük talebe döndü. Enerji Enformasyon İdaresi (EIA) Çarşamba günü yaptığı açıklamada, ham petrol ithalatının artması ve ihracatın düşmesiyle ABD petrol stoklarının geçen hafta genel olarak arttığını söyledi.

Veriler ayrıca benzin talebinin Mayıs ayından bu yana en düşük seviyesine gerilediğini, aynı zamanda damıtılmış yakıt talebinin düştüğünü ve rafineri çalışmalarının da azaldığını gösterdi. Hafta başında Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü, 2024 yılında küresel petrol talebindeki artış tahminini düşürdü ve gelecek yıl için beklentisini de kırparak üst üste ikinci kez aşağı yönlü revizyon yaptı.

ANZ Research Perşembe günü yayınladığı bir notta, "Petrol tüccarları şimdi zayıflayan talep görünümüne dair herhangi bir işaret için Uluslararası Enerji Ajansı'nın bu hafta yayınlayacağı aylık piyasa raporuna bakıyor" dedi.

İlgili Haberler