Petrol fiyatlarını güçlü dolar ve zayıf talep aşağı çekiyor

Petrol fiyatlarını güçlü dolar ve zayıf talep aşağı çekiyor

Doların yeni haftaya güçlü başlaması ve talebin cılız kalması sonrası petrol fiyatları yeni haftaya düşüşle başladı.

A+A-

Petrol fiyatları, zayıf yakıt talebi işaretleri ve Fed yetkililerinin yorumlarının dünyanın en büyük ekonomisinde büyümeyi yavaşlatabilecek ve yakıt talebini azaltabilecek faiz indirimi umutlarını azaltmasıyla Pazartesi günü düşüşlerini genişletti.

Brent ham petrol vadeli işlemleri 26 sent veya %0,3 düşüşle varil başına 82,53 dolara gerilerken, ABD Batı Teksas Intermediate ham petrol vadeli işlemleri 23 sent veya %0,3 düşüşle varil başına 78,03 dolar oldu.

Fed yetkilileri ABD faiz oranlarının enflasyonu %2'ye geri getirecek kadar yüksek olup olmadığını tartışırken her iki gösterge de Cuma günü yaklaşık 1$ düşüşle kapandı.

Analistler, ABD merkez bankasının politika faizini mevcut seviyede daha uzun süre tutmasını ve bunun da doları desteklemesini bekliyor. Güçlü bir dolar, dolar cinsinden petrolü diğer para birimlerini tutan yatırımcılar için daha pahalı hale getiriyor.

ANZ analistleri bir notta, ABD benzin ve distilat stoklarının ABD sürüş sezonunun başlamasından önceki hafta artması nedeniyle petrol fiyatlarının da zayıf talep işaretleri nedeniyle düştüğünü söyledi.

Yeni rafinerilerin arzı artırması ve kuzey yarımküredeki ılıman hava koşulları ile yavaş ekonomik faaliyetlerin talebi azaltması nedeniyle dünya genelindeki rafineriler dizel karlarındaki düşüşle mücadele ediyor.

Yine de piyasa, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ve OPEC+ olarak bilinen müttefiklerinin arz kesintilerini yılın ikinci yarısına kadar uzatabileceği beklentilerinden destek bulmaya devam etti.

OPEC'in ikinci büyük üreticisi olan Irak'ın petrol bakanı Pazar günü devlet haber ajansına yaptığı açıklamada, OPEC tarafından kabul edilen gönüllü petrol üretim kesintilerine bağlı olduğunu ve küresel petrol piyasalarında daha fazla istikrar sağlama çabalarında üye ülkelerle işbirliği yapmaya istekli olduğunu söyledi.

Bakanın yorumları, Cumartesi günü Irak'ın yeterince gönüllü kesinti yaptığını ve Haziran başındaki toplantısında daha geniş OPEC+ üretici grubu tarafından önerilen herhangi bir ek kesintiyi kabul etmeyeceğini söylemesinin ardından geldi.

Bu ayın başlarında OPEC+, Irak'ı 2024'ün ilk üç ayında üretim kotasını günde toplam 602.000 varil aştığı için kınamıştı. Grup, Bağdat'ın yılın geri kalanında ek üretim kesintileriyle bunu telafi etmeyi kabul ettiğini söyledi.
 

Etiketler : , ,
Banka hisseleri canlanıyor, VAKBN hissesi ne kadar kazandıracak

Banka hisseleri canlanıyor, VAKBN hissesi ne kadar kazandıracak

Borsa İstanbul'da banka hisseleri hareketlenmeye başladı. Peki Vakıfbank VAKBN hisseleri ne kadar kazandıracak? Sekiz aracı kurum açıkladı

Ereğli hisselerinin kazandırma potansiyeli ne

Ereğli hisselerinin kazandırma potansiyeli ne

Ereğli Demir Çelik hisseleri ne kadar kazandırabilir. Beş aracı kurum EREGL hisseleri için hedef fiyat ve tavsiyesini açıkladı.

Onüç aracı kurumdan altı hisse senedi önerisi

Onüç aracı kurumdan altı hisse senedi önerisi

Borsa İstanbul'da 10 Mayıs 2024'te onüç aracı kurum altı hisse senedi için hedef fiyat ve tavsiyesini açıkladı. İşte o hisseler ve hedef fiyatları

İlgili Haberler