Petrol iki haftanın en düşük seviyesinden yükselişe geçti

Petrol iki haftanın en düşük seviyesinden yükselişe geçti

Yatırımcılar ABD stok verilerini beklerken petrol iki haftanın en düşük seviyelerinden yükseliyor.

A+A-

Perşembe günü petrol fiyatları, yatırımcıların Orta Doğu'daki gelişmeleri ve Çin'in teşvik planları hakkında daha fazla ayrıntıya bakmasının yanı sıra resmi ABD petrol stok verilerinin açıklanmasını beklemesiyle iki haftanın en düşük seviyelerinden yükseldi.

Brent ham petrol vadeli işlemleri %0.2 artarak varil başına 74,39 $ olurken, ABD West Texas Intermediate ham petrol vadeli işlemleri %0,3 artışla varil başına 70,58 $ oldu. Her iki gösterge de Çarşamba günü düşüşe geçerek üst üste ikinci gün 2 Ekim'den bu yana en düşük seviyelerinden kapandı.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve Uluslararası Enerji Ajansı'nın 2024 ve 2025 yıllarına ilişkin talep tahminlerini düşürmesinin ardından gösterge endeksler bu hafta şu ana kadar %6-7 geriledi. Fiyatlar ayrıca, Orta Doğu'daki çatışmalara ilişkin belirsizlik devam etse de, İsrail'in İran'a yönelik bir misilleme saldırısının petrol arzını aksatabileceğine ilişkin korkuların azalmasıyla risk primlerinin düşmesiyle de geriledi.

Yatırımcılar, Pekin'in 12 Ekim'de açıkladığı zor durumdaki ekonomisini canlandırmaya yönelik geniş planları hakkında daha fazla ayrıntı bekliyor. Çin Perşembe günü yaptığı açıklamada, finansman için uygun konut projelerinin "beyaz listesini" genişleteceğini ve bu tür gelişmeler için banka kredilerini 4 trilyon yuan'a (562 milyar $) çıkaracağını söyledi.

IG piyasa analisti Tony Sycamore, İsrail'in İran'ın son saldırısına verdiği yanıtın piyasa için ikinci önemli odak noktası olduğunu söyledi. "Geliyor, bunu biliyoruz ama ne zaman olacağını bilmiyoruz" diyen Sycamore, her iki faktörün de ham petrol fiyatları için yukarı yönlü riskler yarattığını sözlerine ekledi.

İran'da, ülkenin IRNA haber ajansının Çarşamba günü bildirdiğine göre, yetkililer Kharg Adası açıklarındaki bir petrol sızıntısını kontrol altına almaya çalışıyor. ANZ analistleri bir notta, "İsrail-Hamas savaşıyla ilgisi yok gibi görünüyor, ancak dikkatleri İran'ın petrol ihracat tesislerine çekti" dedi. 

Amerikan Petrol Enstitüsü'nün Çarşamba günü açıkladığı rakamlara atıfta bulunan piyasa kaynakları, ham petrol ve akaryakıt stoklarının geçen hafta, ham petrol stoklarında artış beklentilerinin aksine düştüğünü söyledi. 11 Ekim'de sona eren haftada ham petrol stokları 1,58 milyon varil azaldı. Benzin stoklarının 5,93 milyon varil, distile ürün stoklarının ise 2,67 milyon varil düştüğünü söylediler.

İlgili Haberler