Petrol jeopolitik risklerin azalması ve zayıf Çin talebiyle düşüşe geçti

Petrol jeopolitik risklerin azalması ve zayıf Çin talebiyle düşüşe geçti

Petrol fiyatları İsrail'in ABD'nin ateşkes teklifini kabul etmesi ve Çin'deki zayıf talep eşliğinde geriliyor.

A+A-

İsrail'in Gazze'de bir ateşkes anlaşmasını engelleyen anlaşmazlıkların üstesinden gelmek için bir teklifi kabul etmesi ve Orta Doğu'daki arz kesintilerine ilişkin endişelerin hafiflemesine yardımcı olmasıyla petrol fiyatları Salı günü düştü.

Brent ham petrolü %0,7 düşüşle varil başına 77,13 dolara geriledi. Salı günü vadesi dolacak olan ilk ay vadeli ABD Batı Teksas Intermediate ham petrolü %0,7 düşüşle varil başına 73,87 dolar oldu. Daha aktif işlem gören ikinci ay kontratı ise %0,7 düşüşle varil başına 73,17 dolardan işlem gördü.

Brent Pazartesi günü yaklaşık %2,5 düşerken, WTI %3 geriledi. IG'de piyasa stratejisti olan Yeap Jun Rong, ülkenin petrol talebi beklentilerine şüphe düşüren zayıf Çin ekonomik verilerine atıfta bulunarak, "Fiyatlar Orta Doğu'daki jeopolitik gelişmelerden ve Çin'in talep görünümünden etkileniyor" dedi ve ekledi:

"Gazze'de bir ateşkes anlaşması daha olası görünüyor, bu da piyasa katılımcılarının jeopolitik gerilimlerin petrol arzı üzerindeki risklerini fiyatladığını gördü."

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Pazartesi günü yaptığı açıklamada İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun Gazze'de ateşkes anlaşmasını engelleyen anlaşmazlıkların üstesinden gelmek için Washington tarafından sunulan bir "ateşkes teklif"ini kabul ettiğini söyledi ve Hamas'ı da aynı şeyi yapmaya çağırdı. Sahada çalışan iki mühendisin Pazartesi günü Reuters'a verdiği bilgiye göre, Libya'nın Sharara petrol sahasındaki üretim, Zawia petrol rafinerisine tedarik sağlamayı amaçlayan bir hareketle günde yaklaşık 85.000 varile yükseldi ve arz endişelerini hafifletti.

Libya Ulusal Petrol Şirketi (NOC), protestocular tarafından uygulanan ablukanın 300.000 varillik sahadaki üretimi vurmasının ardından 7 Ağustos'ta sahadan petrol ihracatı üzerinde mücbir sebep ilan etmişti. Reuters'ın Pazartesi günü yaptığı ön ankete göre, ABD'de ham petrol stoklarının geçen hafta 2,9 milyon varil düşmesi bekleniyordu. Talep tarafında ise Çin'in ekonomik sorunlarına ilişkin endişeler petrol fiyatları üzerinde baskı yarattı. Kötü geçen ikinci çeyreğin ardından dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Temmuz ayında yeni konut fiyatlarının son dokuz yılın en hızlı düşüşünü göstermesi, sanayi üretiminin yavaşlaması, ihracat ve yatırım büyümesinin azalması ve işsizliğin artmasıyla daha da ivme kaybetti.

"Çin merkezli talep endişeleri devam ediyor. Son dönemde açıklanan veriler Çin petrol talebinin zayıfladığı görüşünü güçlendiriyor" diyen ING analistleri müşterilerine gönderdikleri bir notta şu ifadelere yer verdi:

"Geçen hafta açıklanan ticaret ve sanayi üretimi rakamları, görünür petrol talebinin Temmuz ayında düşmeye devam ettiğini gösteriyor."

Yatırımcılar ayrıca ABD Merkez Bankası'nın bir sonraki faiz kararına ilişkin planlarının göstergesini bekledi. Reuters tarafından yapılan ankete katılan ekonomistlerin küçük bir çoğunluğuna göre, Fed 2024 yılına kadar kalan üç toplantının her birinde faiz oranlarını 25 baz puan düşürecek.

Faiz indirimleri borçlanma maliyetlerini düşürür ve dünyanın en çok petrol tüketen ülkesinde petrol talebini artırabilir.

İlgili Haberler