Petrol yeni ABD yaptırımlarının Rus arzını azaltacağı beklentisiyle sıçradı
ABD yaptırımlarının Rusya'nın en büyük alıcıları Çin ve Hindistan'a ham petrol ihracatını etkilemesi beklenirken, petrol fiyatları Pazartesi günü üçüncü seansta da kazançlarını artırdı ve Brent, varil başına 81 doların üzerine çıktı.
Brent ham petrol vadeli işlemleri, 27 Ağustos'tan bu yana gün içi en yüksek seviyesi olan 81,49 $'a ulaştıktan sonra 1,48 $ veya %1,86 artışla 0113 GMT itibariyle varil başına 81,24 $'a yükseldi.
ABD Batı Teksas Intermediate ham petrolü, 8 Ekim'den bu yana en yüksek seviye olan 78,39 $'a ulaştıktan sonra 1,53 $ veya %2 artışla varil başına 78,10 $'a yükseldi.
Brent ve WTI 8 Ocak'tan bu yana %6'dan fazla arttı ve her iki kontrat da ABD Hazinesi'nin Cuma günü Rus petrolüne daha geniş yaptırımlar uygulamasının ardından yükseldi. Yeni yaptırımlar Gazprom Neft ve Surgutneftegas gibi üreticilerin yanı sıra Rus petrolü taşıyan 183 gemiyi de kapsıyor ve Moskova'nın Ukrayna ile savaşını finanse etmek için kullandığı geliri hedef alıyor.
Tüccarlar ve analistler,Rus petrol ihracatının yeni yaptırımlardan ciddi şekilde zarar göreceğini ve sırasıyla dünyanın en büyük ve üçüncü petrol ithalatçıları olan Çin ve Hindistan'ı Orta Doğu, Afrika ve Amerika'dan daha fazla ham petrol tedarik etmeye iteceğini, bunun da fiyatları ve nakliye maliyetlerini artıracağını söyledi.
RBC Capital analistleri bir notta, “Giden yönetimin yeni Rusya yaptırımları risk altındaki arza net bir ekleme yaparak (ilk çeyrek) görünüme daha fazla belirsizlik katıyor” dedi.
Bankanın tahminlerine göre, en son yaptırım grubu 2024 yılında ortalama günlük 1,5 milyon varil deniz yoluyla taşınan Rus ham petrol faaliyetiyle bağlantılı gemileri kapsıyor. Bu miktar Çin'e yapılan 750.000 varillik ve Hindistan'a yapılan 350.000 varillik ihracattan oluşuyor.
Analistler, “Genel olarak, Rus varillerini taşımak için yaptırım uygulanan tankerlerin iki katına çıkması, işgal sonrası ham petrol akışları için büyük bir lojistik engel teşkil edebilir” dedi.
Son yaptırımlarda adı geçen tankerlerin çoğu, daha önceki Batı yaptırımları ve 2022'de Yedi Grup ülkesi tarafından uygulanan fiyat sınırlaması Rus petrolü ticaretini Avrupa'dan Asya'ya kaydırdığı için Hindistan ve Çin'e petrol sevk etmek için kullanıldı. Gemilerden bazıları, yine yaptırımlar altında olan İran'dan da petrol taşıdı.
Onyx Capital Group'un araştırma müdürü Harry Tchilinguirian, “Rus petrol şirketlerini ve çok sayıda tankeri hedef alan OFAC yaptırımlarının son turu özellikle Hindistan için etkili olacak” dedi.