Petrol zayıf talebin etkisiyle düşüşünü sürdürüyor

Petrol zayıf talebin etkisiyle düşüşünü sürdürüyor

Petrol, zayıf talep tahminleri ve yavaşlayan ABD ekonomisi endişeleriyle düştü.

A+A-

Perşembe günü Asya'da petrol fiyatları, ABD istihdam ve iş verilerinin tahmin edilenden daha zayıf gelmesi ve dünyanın en büyük petrol tüketicisinin ekonomisinin soğuyor olabileceği sinyalini vermesi üzerine yatırımcıların daha düşük talep beklentileriyle temkinli davranmasıyla düştü.

Brent ham petrol vadeli işlemleri %0,55 düşüşle varil başına 86,86 $ olurken, ABD West Texas Intermediate (WTI) ham petrol vadeli işlemleri ABD Bağımsızlık Günü tatili nedeniyle zayıflayan faaliyetlerle %0,62 düşüşle 83,36 $'a geriledi.

Citi analistleri bir müşteri notunda, "Jeopolitik ve hava koşulları yükseliş riskleri olmaya devam ediyor, ancak temel fiziki piyasa gücü yumuşamaya hazır görünüyor" dedi ve fiziki piyasaların, talebin kısmen kasırga riskleri nedeniyle yumuşayabileceği yaz sonrası Eylül kargoları ile işlem gördüğünü ekledi.

Avrupa'ya giden ABD ham petrol sevkiyatları, Avrupalı alıcıların daha ucuz bölgesel ve Batı Afrika petrolü satın almasıyla Haziran ayında iki yılın en düşük seviyesine geriledi, ancak Temmuz ve Ağustos aylarında alımlarda bir miktar toparlanma hala gerçekleşebilir.

Çarşamba günü ABD'de açıklanan ve işsizlik maaşı için ilk kez yapılan başvuruların geçen hafta arttığını ve işsiz sayısının Haziran ayının sonuna doğru 2-1/2 yılın en yüksek seviyesine çıktığını gösteren veriler talep beklentilerindeki düşüşün altını çizdi. Ayrı olarak, ADP İstihdam raporu, Mayıs ayında 157.000 artış gösteren özel sektör istihdamının Haziran ayında 150.000 kişi artarak 160.000 artış öngören konsensüsün altında kaldığını gösterdi.

Ekonomideki ivme kaybının bir başka işareti olarak, ABD hizmet sektörü faaliyetlerinin bir ölçüsü olan ISM İmalat Dışı endeksi, siparişlerdeki keskin düşüş nedeniyle Haziran ayında 48,8 ile son dört yılın en düşük seviyesine gerileyerek 52,5'lik konsensüsün oldukça altında kaldı. Ancak analistler, zayıf ekonomik verilerin Federal Rezerv'in faiz oranlarını düşürmeye başlama argümanlarına katkıda bulunabileceğini ve düşük oranların talebi artırabileceği için petrol piyasaları için destekleyici bir hareket olacağını söyledi.

ANZ Research analistleri bir notta, "Son verilerin yönü Fed'in gevşeme eğilimine uyuyor" dedi ve ekledi: "Büyüme ivmesindeki yavaşlama önümüzdeki aylarda dezenflasyonist dürtüleri destekleyerek Fed'in faiz indirimine gitmesinin önünü açacak"

Enerji Enformasyon İdaresi'nin Çarşamba günü yaptığı açıklamaya göre, fiyatlardaki zayıflığı sınırlayan ABD ham petrol ve akaryakıt stokları 28 Haziran'da sona eren haftada beklenenden daha fazla düştü.

İlgili Haberler