Petroldeki yükseliş ABD'den gelen veriler sonrası sınırlı kaldı

Petroldeki yükseliş ABD'den gelen veriler sonrası sınırlı kaldı

Petrol güçlü ABD GSYİH verileriyle yükseldi ancak Asya ekonomisindeki sıkıntılar kazançları sınırladı.

A+A-

Petrol fiyatları Cuma günü, dünyanın en büyük enerji tüketicisinden ham petrol talebinin artmasına yönelik yatırımcı beklentilerini yükselten beklenenden daha güçlü ABD ekonomik verileriyle hafif yükseldi. Ancak Asya'nın en büyük ekonomileri Çin ve Japonya'daki yumuşak ekonomik koşullara ilişkin endişeler kazançları sınırladı.

Eylül vadeli Brent ham petrolü 7 sent artarak varil başına 82,44 dolara yükseldi. Eylül vadeli ABD West Texas Intermediate ham petrolü 4 sent artışla varil başına 78,32 dolara yükseldi.

Ticaret Bakanlığı verilerine göre, ABD ekonomisi ikinci çeyrekte tüketicilerin daha fazla harcama yapması ve işletmelerin yatırımlarını artırmasıyla yıllık bazda %2,8 ile beklenenden daha hızlı büyüdü. Reuters anketine katılan ekonomistler, ABD gayri safi yurtiçi hasılasının bu dönemde %2,0 oranında büyüyeceğini tahmin ediyordu.

Aynı zamanda, enflasyon baskıları azaldı ve bu da Fed'in Eylül ayında bir faiz indirimine gideceği yönündeki beklentileri korudu. Düşük faiz oranları ekonomik aktiviteyi artırma eğilimindedir ve bu da petrol talebini artırabilir.

Yine de Asya'nın bazı bölgelerinde devam eden sorun işaretleri petrol fiyatlarındaki artışları sınırladı. Cuma günü açıklanan verilere göre Japonya'nın başkentindeki çekirdek tüketici fiyatları Temmuz ayında bir önceki yıla göre %2,2 artarak yakın vadede faiz artırımına gidileceğine dair piyasa beklentilerini yükseltti. Ancak, temel fiyat eğilimlerinin daha iyi bir göstergesi olarak görülen enerji maliyetlerinden arındırılmış bir endeks, yaklaşık iki yılın en yavaş yıllık hızında artarak, tüketimin zayıf olması nedeniyle fiyat artışlarının ılımlı seyrettiğine işaret etti.

Dünyanın en büyük ham petrol ithalatçısı Çin, Perşembe günü planlanmamış bir borç verme operasyonunu oldukça düşük oranlarla gerçekleştirerek bu hafta ikinci kez piyasaları şaşırttı ve yetkililerin ekonomiyi desteklemek için daha ağır parasal teşvik sağlamaya çalıştığını öne sürdü.

İlgili Haberler