Pfizer, Zantac kanser davaları için 250 milyon dolar a kadar teklifte bulundu

Pfizer, Zantac kanser davaları için 250 milyon dolar a kadar teklifte bulundu

Pfizer, Zantac'ın kanser riskine yol açtığı iddialarıyla açılan davalarda uzlaşmaya varmak için 250 milyon dolara kadar ödeme yapmayı teklif etti.

A+A-

İlaç devi Pfizer, üretimi durdurulmuş reflü ilacı Zantac ile bağlantılı kanser riskleri konusunda ABD'de açılan 10.000'den fazla davada uzlaşma için 250 milyon dolara kadar ödeme yapmayı kabul etti. Financial Times'ın haberine göre, ilaç firması uzlaşma kapsamında 200 milyon ila 250 milyon dolar arasında ödeme yapacak.

Anlaşmanın Delaware'de bir mahkeme dosyasında yer aldığı ve Pfizer'ın potansiyel sorumluluğunu azaltmayı amaçladığı belirtiliyor. 1983 yılında onaylanan Zantac, 1988'de dünyanın en çok satan ilacı olmuş ve yıllık satışları 1 milyar doları aşan ilk ilaçlardan biri olmuştu.

Ancak, ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), ilaç örneklerinde NDMA adı verilen kansere neden olan bir maddenin bulunmasının ardından 2020 yılında Zantac ve jenerik versiyonlarının piyasadan çekilmesini istedi.

Bu dava, Zantac'ın potansiyel sağlık riskleri konusunda artan endişelerin bir sonucu olarak ortaya çıkan birçok davadan sadece biri. Pfizer, davaları reddetse de, şirketin bu davaları çözmek için önemli miktarda para ödemeye hazır olduğu görülüyor.

İlgili Haberler