Piyasa enflasyonun yüzde 45'e çıkmasını bekliyor
Bloomberg HT Araştırma Birimi'nin Ocak ayına ilişkin enflasyon anketi piyasa aktörlerinin yıllık enflasyon beklentisinin yüzde 45'in üzerinde olduğunu gösterdi.
Piyasa aktörleri Ocak ayında enflasyondaki hızlanmanın devam edeceğini öngördü.
Bloomberg HT Araştırma Birimi'nin 25 kurumun katılımıyla gerçekleştirdiği ankette medyan beklenti Ocak ayında tüketici fiyatlarının aylık yüzde 9,4, yıllık ise yüzde 45,5 seviyesinde artması yönünde gerçekleşti.
Ankette Ocak ayı enflasyonu için en düşük beklenti aylık yüzde 5,8, en yüksek beklenti yüzde 13,72 olarak kaydedildi.
Ankette “Yıl içinde zirve hangi ay ve hangi seviyede görülür?” sorusuna yanıt veren 20 kurumun medyan beklentisi yüzde 55 oldu. Bu soruya karşılık olarak en düşük zirve tahmini yüzde 45, en yüksek zirve tahmini ise yüzde 62,2 seviyesinde belirlendi. Katılımcıların zirvenin ne zaman görüleceğine ilişkin beklentilerinin dağılımında çoğunluk Mayıs ayına işaret etti.
Yıl sonu enflasyon tahmini ise 21 kurumun katılımıyla yüzde 32,85 seviyesinde kaydedildi. Bu veriye ilişkin en düşük tahmin yüzde 22, en yüksek tahmin ise yüzde 37 oldu.
Nebati Ocak ayında zirve beklentisinde olduğunu açıklamıştı
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Bloomberg'e verdiği söyleşide enflasyonda zirvenin Ocak ayında gerçekleşeceğini belirtmişti.
Nebati, enflasyonun Ocak ayında pik noktaya ulaşmasını, buna karşın dünyadaki gelişmeler, gıda ve enerji fiyatlarındaki gerilemeyle birlikte mayıs ayından itibaren düşüş yaşanacağını, kasım ve aralık ayı enflasyonlarının bazdan çıkmasıyla sene sonunda da anlamlı bir düşüşün geleceğini söyledi. Nebati, “Ben seçime tek haneli enflasyonla gideceğim 2023 Haziran ayında.” diye konuşmuştu.
İlk öncü gösterge yüzde 60 gıda enflasyonuna işaret etti
Ocak ayına ilişkin enerji kaynaklı zamlar enflasyon görünümü üzerinde baskı oluştururken, enflasyonun öncü göstergelerinden biri olarak kabul edilen Türk-İş gıda enflasyonu da yukarı yönlü seyrin devam ettiğine işaret etmişti.
Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarındaki artış bir önceki aya göre yüzde 3,71, son 12 ay itibariyle yüzde 59,67 oranında bir artış hesaplandığı belirtildi.
Bu oran araştırma tarihinin en yüksek yıllık gıda enflasyonu olarak kaydedildi.
Konfederasyonun açıklamasında, "Döviz kurlarının son büyük zirvesinden sonra geçen ay yüzde 25’e yakın bir artış gören gıda fiyatlarında, yeniden değer kazanan Türk lirasının olumlu etkisi market ve pazarlara neredeyse hiç yansımadı." ifadeleri kullanıldı.