Piyasalar Fed'den daha büyük indirim bekliyor: Peki Fed ne yapacak?

Piyasalar Fed'den daha büyük indirim bekliyor: Peki Fed ne yapacak?

ABD merkez bankası Eylül ayında faizleri yarım puan mı yoksa çeyrek puan mı düşüreceğine karar vermek üzere. Piyasalar ise Fed'den 50 baz puan indirimi beklentisine daha fazla ağırlık vermeye başladı.

A+A-

Fed yetkilileri para politikasını ne kadar hızlı gevşeteceklerini tartışırken, önümüzdeki hafta faiz oranlarını beklenenden daha büyük bir yarım puan düşürme ya da çeyrek puanlık bir hamleyle devam etme konusunda yakın bir kararla karşı karşıya. 

İndirimin boyutuna ilişkin sorular, vadeli işlem piyasalarının Fed'in Çarşamba günü sona erecek önemli toplantısında daha sınırlı bir çeyrek puanlık indirimi giderek daha fazla fiyatlamasıyla ortaya çıkıyor. Önümüzdeki hafta yapılacak herhangi bir indirim, merkez bankasının dört yıldan uzun bir süredir yapacağı ilk indirim olacak ve faiz oranlarını geçtiğimiz Temmuz ayından bu yana 23 yılın en yüksek seviyesi olan %5,25 ile %5,5 arasında tuttuktan sonra, Kasım ayındaki başkanlık seçimlerinden yedi hafta önce gerçekleşecek.

Üst düzey Fed yetkilileri, enflasyonun hafiflediğine dair işaretler ve borçlanma maliyetlerinin gereğinden fazla yüksek tutulmasının ekonomiye zarar vermesini önlemeye odaklandıkları için bir dizi faiz indirimine destek verdi. 

Eylül ayında yapılacak yarım puanlık bir faiz indirimi, Fed'in borçlanma maliyetlerini daha hızlı bir şekilde normal seviyelere getirmesini, ekonomi üzerindeki kısıtlamaları kaldırmasını ve işgücü piyasasını daha fazla zayıflıktan korumasını sağlayacak.

Evercore ISI başkan yardımcısı Krishna Guha, gelecek hafta yapılacak yarım puanlık bir hamlenin “yumuşak iniş ile daha az risk alacağını” söyledi. 

Fed'in eski başkan yardımcısı Donald Kohn, merkez bankasının gelecek hafta yavaş hareket etmeyi tercih etse bile, enflasyonun 2022'de beklenenden daha tehlikeli olduğu ortaya çıktığında yaptığı gibi, politikayı hızlı bir şekilde ayarlayabileceğini söyledi. Kohn, “Çok uzun süre bekledilerse, kesinti hızları ve gelecekteki kesintilerin sinyalini verme biçimleriyle telafi etme fırsatları var” dedi. Politika yapıcılar ABD'nin ekonomik görünümü konusunda alarm vermedi ancak artan aşağı yönlü riskler konusunda uyarıda bulundu. 

Tutanaklara göre, son toplantıda faiz oranlarının düşürülmesinin “makul” olduğunu düşünenler oldu. O zamandan bu yana istihdam ve enflasyon verileri faiz indirimlerini daha fazla destekler hale geldi. Fed Başkanı Jeremy Powell geçen ay merkez bankasının “fiyat istikrarına doğru daha fazla ilerleme kaydederken güçlü bir işgücü piyasasını desteklemek için ellerinden gelen her şeyi yapacağını” söyledi.

Fed Yöneticisi Christopher Waller geçtiğimiz Cuma günü yaptığı açıklamada “indirimlerin boyutu ve hızı konusunda açık fikirli” olduğunu ve “verilerin ihtiyaç olduğunu göstermesi halinde” daha büyük bir indirimi destekleyeceğini söyledi. Ancak herhangi bir hamlenin “dikkatli bir şekilde yapılmasını” beklediğini söyledi. 

New York Fed Başkanı John Williams da geçtiğimiz Cuma günü yaptığı açıklamada bu ayki indirimin boyutu konusunda kararsız olduğunu ancak merkez bankasının enflasyon ve istihdam hedeflerine ulaşmak için “iyi bir konumda” olduğunu söyledi. Williams gazetecilere yaptığı açıklamada ilk indirimin büyüklüğü konusunda “Bir araya gelip her şeyi analiz edeceğiz ve bunu tartışacağız” dedi. Ancak Fed'in bu ay yapacağı yarım puanlık daha agresif bir indirim, riskleri de beraberinde getirecek. 

En son açıklanan istihdam raporu aylık büyümenin yavaşladığını ancak işsizlik oranının düştüğünü ve ücretlerin arttığını gösterd,. Bu hafta açıklanan enflasyon verileri, tüketici fiyat endeksinin değişken gıda ve enerji fiyatlarını dışarıda bırakan “çekirdek” ölçüsünün güçlenmesine rağmen fiyat baskılarının hafiflediğini gösterdi.

Yarım puanlık bir hareket, merkez bankasının ekonomik görünüm konusunda endişelerinin arttığı bir durumu da tetikleyebilir. Ayrıca finansal piyasaların, Fed'in planladığı gevşeme hızının ötesinde, faiz oranlarında daha dramatik bir düşüşü fiyatlamasına neden olabilir.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler