Piyasalar Fed'den faiz indirimi beklerken dolar yerini koruyor

Piyasalar Fed'den faiz indirimi beklerken dolar yerini koruyor

Tüccarlar ABD faizlerini tartarken dolar haftalık kazanca hazırlanıyor, yen ise sabit.

A+A-

Yatırımcıların ABD'nin faiz görünümünü değerlendirmesiyle dolar Cuma günü iki haftalık kayıp serisini sonlandırmaya hazırlanırken, Japonya'da enflasyonun üst üste ikinci ayda da hızlanarak faiz artırımı ihtimalini masada tutmasının ardından yen sabit kaldı.

ABD doları, yatırımcıların Fed'in Eylül ayında faiz indirimine gideceğini tam olarak fiyatlandırmasıyla yen, euro ve sterlinin dolar karşısında önemli kazançlar elde ettiği fırtınalı bir haftanın ardından Asya saatlerinde yükselişe geçti.

Japonya Merkez Bankası'nın verilerine göre yen, Tokyo'nun geçen hafta yaklaşık 6 trilyon yen (38,14 milyar dolar) tutarında şüpheli müdahalelerinin ardından Perşembe günü 155,375 ile altı haftanın en yüksek seviyesine ulaştıktan sonra dolar başına 157,35 seviyesindeydi. Cuma günü açıklanan veriler, Japonya'da çekirdek tüketici fiyatlarının Haziran ayında %2,6 arttığını gösterdi ve merkez bankasının yakında faiz oranlarını artırabileceği yönündeki piyasa beklentilerini canlı tuttu.

BOJ, Mart ayında negatif faiz oranlarından ve tahvil getirisi kontrolünden çıkarak on yıllık radikal teşvik programından uzaklaştı ve piyasalar ay sonundaki toplantısında faiz artırımı fikrine ısındı. Yatırımcılar, 10 baz puanlık bir artış için %41'lik bir şansı fiyatlıyor. Yen, ABD ile Japonya arasındaki faiz oranlarındaki büyük farktan dolayı bu yıl dolar karşısında %10'dan fazla değer kaybetti ve ay başında 38 yılın en düşük seviyelerinde seyrederek Tokyo'nun şüpheli hamlelerini teşvik etti.

State Street Global Advisors APAC ekonomisti Krishna Bhimavarapu, "Şüpheli müdahaleler yeni istikrara kavuşturacak gibi görünmese de, para politikasının bunu yapabileceğine inanıyoruz" dedi ve ekledi: "BoJ'un kararlı adımlar atmasının zamanı geldi ve bugünkü yüksek enflasyon bunu daha makul hale getirdi."

ABD'de veriler, işsizlik yardımı için yeni başvuruda bulunan Amerikalıların sayısının geçen hafta beklenenden fazla arttığını gösterdi, ancak işgücü piyasasında önemli bir değişiklik olmadı.

ABD para birimini altı rakibine karşı ölçen dolar endeksi, Çarşamba günü gördüğü dört ayın en düşük seviyesi olan 103,64'ten %0,1 artışla 104,24'e yükseldi. Endeks, iki haftalık kayıpların ardından hafta için %0,17'lik bir kazanca hazırlanıyor.

Fed, piyasaların merkez bankasının faiz oranlarını düşürme ihtimalinin çok düşük olduğunu öngördüğü Temmuz ayı sonunda toplanacak. MUFG kıdemli döviz analisti Michael Wan, yatırımcıların Cumhuriyetçi başkan adayı Donald Trump'ın olası zaferine hazırlandığı bir dönemde Fed'in faiz indirimine gideceğine dair artan bahislere atıfta bulunarak, "Bence şu anda piyasaların karşı karşıya olduğu pek çok farklı çapraz rüzgar ve çekişme var" dedi.

Piyasalar, Trump'ın başkanlık ihtimaline doları yükselterek ve daha dik bir Hazine getiri eğrisi için pozisyon alarak tepki verdi. Bu arada, Avrupa Merkez Bankası'nın faizleri sabit tutması ve bir sonraki hamlesine dair bir fikir vermemesi nedeniyle euro, önceki seansta %0,4'lük bir düşüşün ardından 1,08880 $'da çok az değişti.

Euro Çarşamba günü dört ayın en yüksek seviyesi olan 1,0947 $'a dokunmuştu. Çarşamba günü 0947 dolar ile dört ayın en yüksek seviyesine ulaşarak Fransa seçimlerine ilişkin belirsizliklerin baskısı altında kaldığı son birkaç haftanın tüm kayıplarını telafi etti.

Sterlin, İngiltere'de ücretlerin daha yavaş bir hızda arttığını gösteren verilerle bir önceki seansta %0,5'lik bir düşüşün ardından 1,2941'de yatay seyretti, ancak yine de İngiltere Merkez Bankası'nın faiz indirimine ilişkin şüpheleri ayakta tutacak kadar güçlüydü.

Diğer para birimlerinde Avustralya doları 0,6702$'a gerilerken, Yeni Zelanda doları %0,26 düşüşle 0,60295$'da kaldı. Çin'deki üst düzey toplantının herhangi bir güçlü teşvik adımı getirmemesi ve fonlama para birimi olarak yen kullanan popüler carry trade'lerin çözülmesiyle Aussie ve kivi bu hafta %1'den fazla düşüşe hazırlanıyordu.

İlgili Haberler