Piyasalar tatil havasına girdi

Piyasalar tatil havasına girdi

Avrupa, Uzak Doğu ve küresel piyasalarda yeni hafta tatil havasında başladı.

A+A-

Nikkei'nin geçen hafta sert düşüş yaşamasının ve küresel piyasaları sarsmasının ardından Japonya'nın tatile çıkmasıyla Asya'da haftaya sessiz bir başlangıç yapıldı. Tokyo açık olsaydı, vadeli işlemler Nikkei'nin 400 puan kadar daha yüksek işlem göreceğini ancak yine de geçen Pazartesi günkü rekor düşüşten önceki seviyesine geri dönemeyeceğini gösteriyor.

Diğer Asya borsalarının çoğu, Tayvan'daki %2'lik sıçramanın öncülüğünde yükselirken, Wall Street vadeli işlemleri yatay seyrediyor. Dolar, yen carry trade'inin çözülmesinin şimdilik sona ermesiyle 147,00 yen civarında dalgalanıyor. Geçen hafta açıklanan IMM verilerine göre net kısa USDJPY pozisyonları Temmuz başındaki 184.000 seviyesinden 11.354'e geriledi. Hazine vadeli işlemleri de çok az değişirken, Fed fon vadeli işlemleri bir hafta önce %100'e ulaştıktan sonra Eylül ayında yarım puanlık bir faiz indirimi ihtimalinin %49 olduğunu gösteriyor.

Fed yetkilileri toplantılar arası faiz indirimine ilişkin söylentileri etkili bir şekilde geri iterken, Fed Başkanı Michelle Bowman hafta sonu yaptığı açıklamada enflasyonun hala rahatsız edici bir şekilde hedefin üzerinde olduğunu belirtti.

Bowman, tipik şahin tonunu yumuşatarak enflasyonun yavaşlamaya devam etmesi halinde faizlerin kademeli olarak düşmesi gerekeceğini kabul etti. Çarşamba günü ABD tüketici fiyatları verileri açıklandığında piyasalar bu konuda daha fazla bilgi sahibi olacak ve tahminler yıllık çekirdek enflasyonun Nisan 2021'den bu yana en düşük seviye olan %3,2'ye düşeceği yönünde. Daha da düşük bir rakam, uzmanların Fed'in indirim konusunda eğrinin gerisinde kaldığı konusunda tekrar uyarıda bulunmasına neden olacak.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin'e İran'ın İsrail'e yönelik geniş çaplı bir saldırıya hazırlandığını söylemesiyle birlikte Orta Doğu jeopolitik açıdan bir yangın yeri olmaya devam ediyor.

Pentagon nadir görülen bir kararla Austin'in nükleer güdümlü füze denizaltısının Orta Doğu'ya konuşlandırılması emrini verdiğini kamuoyuna duyurdu. Pentagon, Austin'in Abraham Lincoln saldırı grubuna da bölgeye konuşlanmasını hızlandırma talimatı verdiğini ekledi. 

İlgili Haberler