Piyasalarda sert satış dalgası: Alım için fırsat mı kaçmak için tam zamanı mı?

Piyasalarda sert satış dalgası: Alım için fırsat mı kaçmak için tam zamanı mı?

Küresel hisse senedi yatırımcıları sert satışların ardından dipten alım ikilemiyle karşı karşıya.

A+A-

Dünya genelinde hisse senedi piyasalarını sarsan satış dalgası, ABD ekonomisine ilişkin endişeler ve hayal kırıklığı yaratan teknoloji kazançları ileride daha fazla kayıp tehdidi oluşturduğundan, ucuza hisse senedi satın almak isteyen yatırımcılar için görünümü bulanıklaştırıyor.

Geçen hafta sonundaki iki günlük düşüş, S&P 500 endeksini Temmuz zirvesinden yaklaşık %6'lık bir düşüşe neden olurken, teknoloji ağırlıklı Nasdaq Composite kayıplarını genişleterek 2022 başından bu yana rekor seviyeden ilk %10'luk düzeltmesini kaydetti. Avrupa ve Asya'da da hisse senetleri düşerken, Japonya'nın Nikkei endeksi haftalık bazda yaklaşık %5 değer kaybetti.

Piyasadaki bu düşüş, yeni bir işlem haftasının başlayacağı şu günlerde bir ikilem yaratıyor. Zayıflık dönemlerinde hisse senetlerine atlamak son iki yılda yatırımcılar için kazançlı oldu, zira S&P 500 Ekim 2022'deki en düşük seviyesinden yaklaşık %50 yükseldi.

S&P 500 resesyon dönemlerinde %30'a kadar düşebiliyor

Ancak, geçen haftaki endişe verici ABD verilerinin ardından resesyon korkuları artmaya devam ederse, dipteki alıcılar buharlaşarak yok olma riskiyle karşı karşıya kalabilir. Truist Advisory Services'e göre S&P 500, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana resesyonlar sırasında ortalama %29 düştü.

Warren Buffett nakde geçiyor

Efsanevi yatırımcı Warren Buffett'ın Berkshire Hathaway'inin Apple'daki hisselerinin yaklaşık yarısını satması da dikkat çekici ve bu satış şirketin nakit varlığının ikinci çeyrekte 277 milyar dolara yükselmesine izin verdi. Berkshire, uygun fiyatlarla satın alacak bir hisse senedi bulamadığında genellikle nakitte kalmayı tercih veriyor.

Intrepid Capital'de portföy yöneticisi olan Mark Travis, "İnsanlar risklerinin ne olduğunu ve doğru konumlanıp konumlanmadıklarını yeniden değerlendirmeye başlıyorlar" dedi ve yüksek değerlemelerin yatırımcıları duraksattığını da belirtti.

Hisse senetleri bu yıl, yapay zeka teknolojisine duyulan heyecan ve enflasyon soğurken büyümenin dirençli kaldığı Goldilocks ekonomisi olarak adlandırılan bir rallide yükseldi.

Resesyon endişeleri borsalara satış getirdi, tahvillere ilgiyi artırdı

Piyasanın risk iştahı ise geçtiğimiz hafta darbe aldı. Fed'in faiz oranlarını düşürmek için çok uzun süre bekleyerek ekonomik büyümeye zarar verebileceği endişeleri, yatırımcıları zengin değerli çip üreticilerinden sanayi şirketlerinin hisselerine kadar her şeyi terk etmeye ve ABD devlet tahvilleri gibi güvenli limanlara yönelmeye itti.

Amazon, Alphabet ve Intel gibi teknoloji odaklı şirketlerin hayal kırıklığı yaratan bilançolarının ardından gelen satışlar, hisse senetlerinin değerinin çok üzerinde değerlenmiş olabileceği endişelerini artırdı.

Bu sert düşüşler satın alma fırsatı mı?

Bununla birlikte, bazı yatırımcılar son düşüşün piyasalar için güçlü bir yılda sadece bir duraklama olduğuna inanıyor ve satın alma fırsatı arıyor.

Villere & Co'da portföy yöneticisi olan Lamar Villere, "Potansiyel olarak bu pahalı isimlerden bazılarına girmek istiyorduk ve fırsat bulamadığımız için hayal kırıklığına uğradık ve şimdi istediğimiz düşük seviyelere ulaşıyoruz" dedi.

S&P 500 ve Nasdaq, son satışlara rağmen yılbaşından bugüne %12 civarında yükseliş gösterdi. Hızlı tırmanışı yapay zeka çılgınlığının simgesi haline gelen çip üreticisi Nvidia, en yüksek seviyesinden %20'den fazla düşmesine rağmen yılbaşından bugüne yaklaşık %117'lik bir kazanç elde etti.

Ekonomistler, Cuma günkü istihdam raporunda, üst üste ikinci ay yüksek işgücü artışı da dahil olmak üzere parlak noktalara işaret ettiler. Bazıları da geçen ay Körfez Kıyısı'nı vuran Beryl Kasırgası'nın istatistikleri çarpıtmış olabileceğini söyledi.

Teknoloji şirketlerinin sonuçlarına ilişkin beklentiler yüksek olsa da, Apple ve Facebook'un ana şirketi Meta Platforms da dahil olmak üzere bazı ağır toplar güçlü kazançlar elde etti.

State Street Global Advisors'ın baş yatırım stratejisti Michael Arone, "Büyük teknoloji hisseleri harika işlere büyük rekabet avantajlarına sahip olmaya ve nakit akışları güçlü kalmaya devam ediyor" dedi ve şöyle devam etti:

"Yatırımcılar genellikle kısa vadede aşırı tepki verirler."

'Korku ticareti'

Diğerleri ise hisse senedi değerlemelerinin son satışlarda düşmesine rağmen tarihsel standartlara göre yüksek kalmaya devam ettiğini belirtti.

LSEG Datastream'e göre, S&P 500 geçen hafta 12 aylık kazanç tahminlerinin 20,8 katından işlem görürken, Temmuz ortasında 21,7'ye ulaştı. Endeksin uzun vadeli ortalaması ileriye dönük kazançların 15,7 katı. Bu durum, daha fazla kötü haber gelmesi halinde hisse senetlerini daha fazla satışa hazır hale getirebilir.

B. Riley Wealth'in baş piyasa stratejisti Art Hogan, "Bu bir Kategori 3 kasırgası değil, ancak piyasaların bu yılın ilk yarısında ısındıktan sonra ekonominin normalleştiğine dair işaretlere nasıl tepki verdiğini görüyoruz. Piyasalar kendilerini aşırı tepki verirken bulabilir ve yatırımcılar kar elde etmek için bahane olarak satışa yönelebilir" dedi.

Tüketici fiyatları raporunun açıklanacağı 14 Ağustos'a kadar önemli bir ekonomik verinin açıklanmaması piyasaları gergin tutabilir. Gerçekten de, ekonomik büyümeye ilişkin endişeler yatırımcıları aylardır olduğundan daha fazla ürkütüyor.

Korku Endeksi (.VIX) sert yükseldi

Wall Street'in korku göstergesi olarak bilinen Cboe Volatilite endeksi (.VIX), Cuma günü borsadaki satışlara karşı opsiyon koruması talebinin artmasıyla Mart 2023'ten bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Bu arada, tahvil fiyatlarına ters yönde hareket eden gösterge 10 yıllık ABD Hazinesi'nin getirisi, yatırımcıların faiz indirimi beklentilerini fiyatlaması ve gelecekteki dalgalanmalardan korunmak istemesi nedeniyle bu hafta yaklaşık 40 baz puan düşerek Mart 2020'den bu yana en büyük haftalık düşüşü yaşadı.

Farr, Miller & Washington'ın başkanı ve CEO'su Michael Farr, "Bu çok büyük bir hareket. Kesinlikle bir korku ticareti var gibi görünüyor" ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler