Piyasaları vuran satış dalgasını ekonomistler nasıl yorumluyor?

Piyasaları vuran satış dalgasını ekonomistler nasıl yorumluyor?

ABD ve Asya borsalarında etkisini yeni haftaya taşıyan satış dalgasına ilişkin ekonomistler ne düşünüyor? Sırada ne var?

A+A-

ABD'nin resesyona girebileceği korkusu yatırımcıların riskli varlıklardan kaçmasına neden olurken, büyümeden taviz vermemek için faiz oranlarının hızla düşmesi gerekeceğine dair bahisler Pazartesi günü Asya'da hisse senedi piyasalarının düşmesine ve tahvillerin yükselmesine neden oldu.

Japonya'nın Nikkei endeksi %7'lik şaşırtıcı bir düşüşle yedi ayın en düşük seviyesine inerek ayı piyasası bölgesine girdi ve 2011 finansal krizinden bu yana en büyük üç seanslık kaybına işaret etti. Bu durum, teknoloji ağırlıklı Nasdaq Composite'in Cuma günü 2022'nin başlarında ulaştığı rekor seviyeden %10'luk bir düzeltme kaydetmesinin ardından geldi.

Yen 7 ayın zirvesine ulaştı.

Peki ekonomistler piyasalardaki bu hareketi nasıl değerlendiriyor?

Ryota Abe, SMBC / Singapur

"Beklenenden kötü gelen ABD tarım dışı istihdam raporu ve Orta Doğu gerilimi nedeniyle USD/JPY'nin 140-145 bölgesine kayacağını düşünüyorum. Piyasa oyuncuları bu durumda risk almakta tereddüt edeceğinden, bu iki neden Asya piyasaları üzerinde muhtemelen baskı yaratacaktır.

Birçok şirket Japon yeninin bu kadar keskin ve ani yükselişini beklemediği için şirket marjları düşeceğinden, güçlü yen Nikkei endeksi üzerinde de baskı oluşturacaktır."

Masafumi Yamamoto, Mizuho Securities / Tokyo

"Yen'in daha da düşme riski var. Yakın vadede destek, 90 haftalık hareketli ortalamanın bulunduğu 144,50 olacaktır. Eğer bu olursa, bir sonraki hedefin 140 olacağını düşünüyorum.

Ancak piyasanın Fed'in Eylül toplantısında 50 bazlık bir faiz indirimine gitmesini fiyatlamasının çok fazla olduğunu söyleyebilirim. ABD ekonomisi yavaşlama işaretleri gösteriyor, ancak bu piyasanın fiyatladığı kadar kötü değil."

Charu Chanana, Saxo Markets / Singapur

"Geçtiğimiz hafta piyasa söyleminde yüksek enflasyon endişelerinden büyüme ve potansiyel resesyon endişelerine doğru dramatik bir değişim yaşandı.

ABD ekonomik verileri şu anda sürücü koltuğunda oturmaya devam ediyor ve ABD'nin yumuşak iniş varsayımı ne kadar sorgulanırsa, konumlandırmanın da gerildiği hisse senedi ve taşıma stratejilerinde o kadar fazla geri çekilme görebiliriz.

Bununla birlikte, piyasalar Fed'in faiz indirimlerini beklemekte biraz fazla ileri gitti ve bu yıl için fiyatlanan dört faiz indirimi, Haziran nokta grafiğinin yalnızca bir indirim gösterdiğini ve yapısal enflasyon güçlerinin oyunda olduğunu göz önünde bulundurarak zor görünüyor.

İlgili Haberler