Piyasaların yönünü belirleyecek iki kritik madde

Piyasaların yönünü belirleyecek iki kritik madde

Küresel piyasaların yönünü bu hafta belirleyecek iki önemli konu ne

A+A-

Küresel piyasalar, haftanın ilk işlem gününde güçlü bir Asya seansı ve bu hafta gerçekleşecek önemli merkez bankaları kararları ile teknoloji devlerinin bilanço açıklamalarının ardından yükseliş eğiliminde. 

Avrupa Stoxx 600 endeksi sektörler genelindeki kazançlarla Pazartesi günü yüzde 0,2 değer kazandı. ABD'deki önemli endekslerin vadeli işlemleri de güçlenirken, ABD tahvil faizleri ise üç baz puan gerileyerek yüzde 4,16'ya geriledi. Dolar ise sınırlı bir yükseliş kaydetti.

Merkez Bankaları Kararları Merakla Bekleniyor

ABD, Japonya ve İngiltere'nin merkez bankaları bu hafta faiz oranı kararlarını açıklayacak. Yatırımcılar, piyasaları son dönemde etkileyen çelişkili sinyallerin ardından yakın dönemde faiz oranlarının seyrini merak ediyor.

Teknoloji Devlerinin Bilanço Soruları

Bu hafta teknoloji devlerinin bilançoları da yakından takip edilecek. Apple, Amazon ve Microsoft gibi mega şirketlerin zayıf başlayan kazanç açıklamaları sonrasında yatırımcılar, bu şirketlerin hisse senetlerinin nasıl etkileneceğini görmek istiyor.

Avrupa'da Koninklijke Philips NV, ikinci çeyrek kazançlarını aşmasının ardından Amsterdam borsasında yükseldi. Heineken NV ise 874 milyon euroluk değer kaybı nedeniyle son bir yılda en büyük düşüşünü yaşadı.

Japon Yeni Yükselişe Devam Ediyor

Japon'da para politikasını sıkılaştırma ihtimaline bağlı oluşan bahisler, Yeni'yi G10 ülkeleri içerisindeki diğer para birimleri karşısında değerlendiriyor. Uzun süredir baskı altında olan Yeni, son dönemdeki işlemlerde kayıplarını telafi etti ve dolara karşı bu yıl en iyi aylık performansını göstermeye hazırlanıyor.

Japon Merkez Bankası'nın Çarşamba günü iki günlük politika toplantısının sonunda aylık tahvil alımlarını kısma planlarının detaylarını açıklaması bekleniyor. Çoğu ekonomist ayrıca faiz artırımı riskini de öngörüyor.

ABD ve İngiltere Merkez Bankalarından da Karar Bekleniyor

Bloomberg tarafından anket yapılan ekonomistlere göre, ABD Merkez Bankası, Japon Merkez Bankası toplantısından saatler sonra, Eylül ayında faiz indirimi planlarını sinyal olarak verecek. Para piyasaları, swap verilerine göre Eylül ayında faiz indirimini tamamen fiyatlarken yıl sonuna kadar iki faiz indirimi daha olma ihtimali de bulunuyor.

Societe Generale ekonomisti Stephen Gallagher ise "Temmuz ayı FOMC toplantısı faiz indirimini başlatmak için muhtemelen çok erken olduğu halde, Eylül ayındaki faiz indirimi için hazırlıkların başlama vakti gelmiştir" dedi.

İngiltere Merkez Bankası'na gelince, çoğu ekonomist bankanın Ağustos ayı başında pandemi başlangıcından bu yana ilk faiz indirimini gerçekleştirmesini bekliyor. Ancak kararın oylamada çok yakın geçeceği düşünülüyor.

Kripto Paralarda Trump Etkisi

Bitcoin, Donald Trump'ın yeniden Beyaz Saray'a seçilirse ABD'yi kripto paraların "dünya merkezi" haline getireceğini açıklamasının ardından altı haftanın en yüksek seviyesine yükseldi. Bu açıklama, ABD'de kripto para ile bağlantılı şirketlerin hisselerinde de yükselişe neden oldu.

Bu haftaki önemli olaylar:

Hisse Senetleri:

  • Stoxx Europe 600 endeksi Londra saatiyle 09:57'de yüzde 0,2 yükseldi.
  • S&P 500 vadelileri yüzde 0,2 arttı.
  • Nasdaq 100 vadelileri yüzde 0,3 yükseldi.
  • Dow Jones Endüstriyel Ortalama vadelileri yüzde 0,2 arttı.
  • MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 1,1 yükseldi.
  • MSCI Gelişmekte olan Piyasalar Endeksi yüzde 0,5 yükseldi.

Dövizler:

  • Euro, dolar karşısında yüzde 0,2 düşüşle 1,0832 seviyesine geriledi.
  • Offshore Yuan, dolar karşısında yüzde 0,1 düşüşle 7,2708 seviyesine geriledi.
  • İngiliz Sterlini, dolar karşısında yüzde 0,4 düşüşle 1,2814 seviyesine geriledi.

Kripto Paralar:

  • Bitcoin yüzde 2,1 artışla 69.445,51 dolara yükseldi.
  • Ether yüzde 3,4 artışla 3.371,45 dolara yükseldi.

Tahviller:

  • 10 yıllık ABD tahvil faizi üç baz puan düşerek yüzde 4,16 oldu.
  • 10 yıllık Alman tahvil faizi dört baz puan düşerek yüzde 2,36 oldu.
  • 10 yıllık İngiliz tahvil faizi altı baz puan düşerek yüzde 4,04 oldu.

Emtialar:

  • Spot altın yüzde 0,1 artışla ons başına 2.390,13 dolara yükseldi.

İlgili Haberler