PMI Nisan'da da geriledi
İmalat sanayi satın alma yöneticisi endeksi (PMI) Nisan'da 48.9'a gerileyerek imalat sektöründeki daralmanın sürdüğüne işaret etti.
İmalat sanayi satın alma yöneticisi endeksi (PMI) Nisan'da 48.9'a gerileyerek imalat sektöründeki daralmanın sürdüğüne işaret etti.
İmalat sektöründe üretim yeni siparişlerdeki daralmaya paralel olarak azalırken, ihracat siparişlerindeki gerileme dördüncü ayına girdi. İstihdam ise artış kaydetti.
Markit tarafından İstanbul Sanayi Odası (İSO) için hazırlanan imalat PMI, Mart ayında bulunduğu 49.2 düzeyinden Nisan'da 48.9'a gerileyerek Eylül ayından bu yana en düşük değeri aldı. Endekste 50'nin altı seviyeler daralmaya, üzeri ise büyümeye karşılık geliyor.
Endeksteki gerileme temel olarak yeni siparişlerde daralmanın hız kazanmasından kaynaklandı. Yeni siparişler alt endeksi Mart ayındaki 49 seviyesinden Nisan'da 48.5'e geriledi.
Yeni ihracat siparişleri alt endeksi ise 48.6'dan 47.9'a gerileyerek art arda dördüncü defa daralmaya işaret etti. Şirketler ihracat siparişlerindeki azalmanın zayıf talep ve uluslararası rekabetten kaynaklandığını belirtti.
Yeni siparişlerdeki daralmaya paralel olarak üretimdeki düşüş de hız kazandı. Üretim alt endeksi 49.1'den 47.9'a gerileyerek Eylül ayından bu yana en düşük değeri aldı.
Önceki ay yatay seyreden sektör istihdamı artış kaydetti.
İmalat sektöründe girdi fiyatı enflasyonu güç kaybederek bu yılın en düşük seviyesine inerken, uzun dönemli ortalamanın oldukça altında yer aldı. İmalatçılar mamul mal fiyatları da ılımlı artış gösterdi.
İmalat PMI istihdam, üretim, yeni siparişler, girdi stokları ve tedarikçilerin teslim süreleri alt endekslerinin ağırlıklandırılması yöntemiyle hesaplanıyor.
YORUM YAZ