Powell Coşkusu Nasdaq ve S&P'de rekor kapanış getirdi Dow Jones yükseldi

Powell Coşkusu Nasdaq ve S&P'de rekor kapanış getirdi Dow Jones yükseldi

Fed Başkanı Powell'ın açıklamalarının ardından, S&P ve Nasdaq tarihi rekor zirveden kapanırken, Dow Jones uzun süredir en güçlü yükselişini yaşadı.

A+A-

Fed Başkanı Powell'ın bugünkü açıklamalarının ardından ABD Merkez Bankası'nın Eylül ayında faiz indirimine gideceği beklentisi güçlendi. S&P ve Nasdaq tarihi rekor zirveden kapanırken, Dow Jones uzun süredir en güçlü yükselişini yaşadı.

Günün sonunda S&P endeksi 56,93 puan ve yüzde 1,02 oranında artışla 5633,91, Nasdaq 218,16 puan ve yüzde 1,18 oranında artışla 18647,45 ve Dow Jones 423,39 puan ve yüzde 1,09 oranında artışla 39721,36 puandan günü tamamladılar 

Teknoloji sektörünün önde gelen isimlerinin hisseleri yükselmeye devam ederek genele yayılan alımları güçlendirdi. Yapay zekanın parlak ismi Nvidia'nın hisseleri yüzde 2'den fazla artış kaydederken, Apple, Microsoft ve Google hisselerinin her biri yüzde 1'den fazla artış kaydetti.

Altı ayda bir Kongre'ye verdiği ifadenin bugünkü oturumunda Powell, faiz oranlarının yirmi yılın en yüksek seviyelerinden düşürülmesi için aşamanın neredeyse hazır olduğunu ima ederek enflasyonda ve iş piyasasında bir soğumaya işaret etti. Faizlerin çok uzun süre yüksek tutulmasının ekonomiyi zayıflatabileceği ve faiz indirimine aç yatırımcılara umut verebileceği konusunda da uyardı.

Ancak Perşembe günü yayınlanacak tüketici enflasyonu raporunda hisse senetleri ve faiz indirimi beklentileri için önemli bir test bizi bekliyor. Daha soğuk bir okuma, Fed'in Eylül ayında politika değişikliği yapma olasılığını güçlendirecek olsa da, çok soğuk bir baskı, resesyon ve işgücü piyasasına ilişkin endişeleri canlandırabilir.

 

Bu arada Tayvanlı çip üreticisi TSMC'nin hisseleri şirketin, ikinci çeyrek satışlarının yapay zeka patlaması sayesinde 2022'den bu yana en hızlı şekilde artmasının ardından yükselişe geçti. Diğer şirket haberleri arasında Microsoft ve Apple, antitröst incelemeleri kızıştıkça OpenAI'de gözlemci kurulunda yer alma planlarından vazgeçti.

 

Scott Welch

Certuity baş yatırım yetkilisi Scott Welch, "Ortada köpüklü görünen bazı şeyler var, ancak megacap teknolojisinin kazançlarının bu değerlemeleri destekleyemeyeceğine dair henüz bir gösterge yok. Yedi ila 10 hisse senedinin S&P 500 piyasa değerinin %30 ila %40'ını oluşturduğunu unutmamak önemli... Piyasada herhangi bir kayma yaşanırsa bunun düşüşe etkisi de sert olacaktır " dedi.

Dow Jones anketine katılan ekonomistler yarın açıklanacak olan TÜFE'de aylık yüzde 0,1 artış ve yıllık yüzde 3,1 artış bekliyor. Enerji ve gıda fiyatlarını hariç tutan çekirdek TÜFE'nin aylık yüzde 0,2, yıllık ise yüzde 3,4 artması bekleniyor. Üretici fiyat endeksi Cuma günü açıklanacak.

 

İlgili Haberler