Powell konuştu, İsrail Lübnan'a girdi: Petrol nasıl tepki verdi?

Powell konuştu, İsrail Lübnan'a girdi: Petrol nasıl tepki verdi?

İsrail Lübnan'a tanklarla girdi, Fed Başkanı Jerome Powell şahin tonda açıklamalarda bulundu. Peki tüm bu gelişmeler petrol fiyatlarını nasıl etkiledi?

A+A-

Petrol fiyatları, daha güçlü arz beklentileri ve ılımlı küresel talep büyümesinin Orta Doğu'da tırmanan gerginliklerin kilit ihracat bölgesinden üretimi etkileyebileceği endişelerine ağır basmasıyla Salı günü sınırlı değişti. Aralık teslim Brent ham petrol vadeli işlemleri % 0,1 artışla varil başına 71,77 $ 'a yükseldi. Kasım teslim ABD Batı Teksas Intermediate ham petrol kontratları %0,12 artışla 68,25 dolara yükseldi.

Pazartesi günü, Brent vadeli kontratları Eylül ayını %9 düşüşle kapatarak üçüncü aylık düşüşünü ve Kasım 2022'den bu yana en büyük aylık düşüşünü gerçekleştirdi. Üçüncü çeyrekte %17 düşerek son bir yıldaki en büyük çeyreklik kaybını yaşadı. IG piyasa stratejisti Yeap Jun Rong, "Piyasa katılımcıları bu yılın sonuna kadar OPEC+'dan gelecek arz ilavelerine ve Çin'in son PMI rakamlarına yansıyan hala yumuşak talep görünümüne bakarken, petrol fiyatları için pek çok çekince var" dedi.

Yeap, "Bununla birlikte, duygular zayıf verilere karşı daha az duyarlı oldu ve son teşvik paketinin önümüzdeki dönemde ekonomiyi canlandırmaya yardımcı olabileceği umuduyla dengelenme alanı buldu" dedi.

Pazartesi günü özel sektörde yapılan bir ankete göre, Çin'in imalat faaliyeti Eylül ayında yurtiçi ve yurtdışındaki yeni siparişlerin soğumasıyla keskin bir şekilde daraldı ve fabrika sahiplerinin güvenini neredeyse rekor düşük seviyelere çekti.

Analistler, son birkaç ayda tahminlerin altında kalan verilerin bu hedef üzerinde şüphe yaratmasının ardından, geçen hafta alınan bir dizi teşvik önleminin Çin'in 2024 büyümesini yaklaşık %5'e geri getirmeye yeteceğini, ancak uzun vadeli görünümü pek değiştirmeyeceğini söylüyor.

Talep endişelerinin yanı sıra, OPEC üyelerini ve Rusya gibi müttefiklerini bir araya getiren OPEC+'nın Aralık ayında üretimi günde 180.000 varil artırması planlanıyor.

Yeap, "Orta Doğu'daki gerilimler radarda kalmaya devam ediyor, ancak piyasa katılımcılarının daha geniş bir bölgesel çatışma riskini hala fiyatlandırmasıyla arz korkuları şimdilik nispeten kontrol altında görünüyor dedi."

İsrail'in Lübnan'a yönelik yaygın olarak beklenen kara harekatı, ordusunun birliklerinin sınır bölgesindeki Hizbullah hedeflerine "sınırlı" baskınlar düzenlemeye başladığını açıklamasıyla Salı günü erken saatlerde başlamış gibi görünüyor.

Saldırılar, İsrail'in Cuma günü Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ı öldürmesinin ardından geldi ve İsrail ile İran destekli militanlar arasında Orta Doğu'da tırmanan ve şimdi ABD ve İran'ı da içine çekme tehdidi oluşturan bir çatışmayı temsil ediyor.

Reuters tarafından Pazartesi günü yapılan bir ankete göre, ham petrol ve akaryakıt stoklarının geçen hafta 27 Eylül'e kadar olan haftada yaklaşık 2,1 milyon varil düşmesi bekleniyordu. Anket, Amerikan Petrol Enstitüsü endüstri grubunun Salı günü yayınlayacağı rapor öncesinde yapıldı.

İlgili Haberler