Powell'ın açıklamaları öncesi dolar zayıfladı, euro belirsizliğini atlattı

Powell'ın açıklamaları öncesi dolar zayıfladı, euro belirsizliğini atlattı

Küresel piyasalar Fed Başkanı Jerome Powell'ın açıklamalarına odaklanırken bu açıklamar öncesi dolar zayıf seyrediyor, euro ise Fransa Fransa belirsizliğini atlatmış görünüyor.

A+A-

ABD doları, Cuma günkü beklenmedik şekilde yumuşak istihdam raporunun etkisiyle Salı günü önemli rakipleri karşısında son birkaç haftanın en düşük seviyesine yakın seyretti ve yatırımcılar faiz oranlarının seyrine ilişkin ipuçları için Fed Başkanı Jerome Powell'ın ifadesini bekledi.

Euro, Pazartesi günkü keskin dalgalanmaların ardından, yatırımcıların Fransa'da olası bir siyasi tıkanıklığa işaret eden ancak aşırı sağcı veya solcu zaferlerden kaynaklanan birçok mali endişeyi ortadan kaldıran asılı bir parlamentoyu kabul etmesiyle zeminini korudu.

Para birimini euro, sterlin, yen ve diğer üç büyük emsali karşısında ölçen ABD dolar endeksi, Asya'nın erken saatlerinde 104,99 seviyesinde yatay seyrederek gecenin en düşük seviyesi olan 104,80'e yakın seyrederek 3,5 haftanın dip seviyesini gördü.

Cuma günkü aylık istihdam raporunun Fed'in yakında faiz indirimine başlayacağı yönündeki bahisleri artırmasıyla geçen hafta %9 geriledi. CME Group'un FedWatch aracına göre yatırımcılar şu anda Eylül toplantısında faiz indirimi için bir hafta önceki %66'lık orandan yaklaşık %76'lık bir oran belirledi. Aralık ayına kadar bir indirim daha bekleniyor.

Başkan Powell, Salı günü Senato'da ve Çarşamba günü de Temsilciler Meclisi'nde olmak üzere Kongre önünde iki gün boyunca ifade verecek. Piyasa gözlemcileri, Perşembe günü açıklanacak tüketici fiyatları verisinin de çok önemli olabileceğini ve son rakamların yılın başındaki beklenmedik yüksek seviyelerden bir soğuma gösterdiğini söyledi. ABD dolarının uzun vadede düşmesini bekleyen National Australia Bank döviz stratejisi başkanı Ray Attrill, "Tüm kulaklar Powell'ın inatçı enflasyon ve gereksiz işgücü piyasası kötüleşmesi arasındaki riskleri nasıl ileteceğinde olacak" dedi.

Attrill, piyasaların Fransa'daki anket sonuçlarına "oldukça iyimser bir bakış açısıyla" yaklaştığını belirtti. Euro, Pazartesi günkü yaklaşık dört haftanın zirvesi olan 1,0845 dolardan çok uzak olmayan 1,0827 dolarda çok az değişiklik gösterdi. Tek para birimi aynı gün 1,07915 dolara kadar da geriledi.

Sterlin, Pazartesi günü 12 Haziran'dan bu yana en güçlü seviyesi olan 1,28455 dolara kadar yükseldikten sonra 1,28085 dolarda yatay seyretti. Yen, Çarşamba günkü yaklaşık 38 yılın dip seviyesi olan 161,96'dan toparlandıktan sonra bu hafta bir miktar denge bularak dolar başına 160,91'de sabit kaldı.

İlgili Haberler