QNB Finansinvest THYAO için hedef fiyat ve tavsiyesini açıkladı

QNB Finansinvest THYAO için hedef fiyat ve tavsiyesini açıkladı

QNB Finansinvest Türk Hava Yolları (THYAO) için hedef fiyat ve tavsiyesini paylaştı. İşte o rapor...

A+A-

QNB Finansinvest, THYAO-THY için hedef fiyatını 310 TL'den 450 TL'ye yükseltti, tavsiyesini "endeks üstü getiri" olarak korudu. Raporda şu satırlara yer verildi:

Turizm sezonu güçlü temposunu korumaya devam ediyor: Yılın ilk 6 ayında Türkiye'ye gelen turist sayısında %13.9'luk güçlü bir artış kaydedilirken, Avrupalı turistler geçen yılın aynı dönemine kıyasla %14.4'lük artışla yine en yüksek paya sahip oldu.

Yılın tamamı için resmi hedef, 2023'te tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşan %10,3'lük artışa ek olarak turist varışlarında %5,8'lik bir büyüme. Deniz kenarındaki zengin yazlık lokasyonlara sahip coğrafi konumu nedeniyle, yılın ikinci yarısında gelen turistlerin toplam içindeki payı %60 civarında. Dolayısıyla, ilk yarı rakamları yılın tamamı için tam bir gösterge olmasa da, ilk yarıdaki gücün yılın tamamındaki hedefe ulaşmak için yeterli olduğunu düşünüyoruz, zira 2Y23'e kıyasla benzer bir tablo hedefe ulaşmak için yeterli olacaktır.

Yerel para birimindeki satın alma gücü kaybının Türkiye'deki turizm sektörü üzerinde bazı kısıtlamalara yol açtığının farkındayız. Ancak, yetkililer tarafından ekonomik faaliyetlerde planlanan yavaşlamanın gözlemlenmeye başlandığı böyle bir ortamda olumsuz etkinin daha çok yerli turistlerden kaynaklandığını düşünüyoruz. Bu doğrultuda, tüketici güven endeksi Mayıs'24'teki 80,5 seviyesinden Temmuz'24'te 75,9'a gerileyerek iki ay üst üste düşüş göstermiştir.

Buna karşın, örneklem grubumuz için paketlenmiş tatil turlarının ortalama fiyat seviyesinin salgın öncesi seviyesine kıyasla %23,7 daha yüksek olduğunu ve Türkiye'de EUR bazında %4,8 daha düşük olduğunu hesapladığımız için sektörün geneli için kötümser değiliz.

6A24'te yabancı turistlerin otele gelişlerindeki %10,8'lik artış da turizm sektörümüzün Avrupalı emsallerine kıyasla fiyat rekabetçiliğinin devam ettiği yönündeki argümanımızı desteklemektedir. Son olarak, özellikle pandemi sonrası dönemde, Türkiye'nin deniz kıyısındaki turistik destinasyonlarında yaz sezonunun uzadığını ve bunun son 2 yılda olduğu gibi uluslararası hava yolu yolcu rakamlarına da olumlu yansıdığını gözlemledik. Bu doğrultuda, Avrupa'dan gelen turist sayısında süregelen ivmenin önümüzdeki aylarda da devam edeceğini, bunun da turizm sektörüne olumlu etkisinin yanı sıra yerel havayolları için noktadan noktaya hava trafiği açısından daha iyi bir görünüm vaat ettiğini düşünüyoruz.

Akaryakıt fiyatları düşüş eğiliminde

Mevcut durumda petrol fiyatları yıllık bazda %8,5, 2023 ortalama seviyelerine kıyasla ise %3,0 aşağıda seyrediyor. Ürün fiyatlarına baktığımızda, orta distilat ürün fiyatları üzerinde çok daha büyük bir baskı gözlemliyoruz, zira ortalama kraker spreadleri şu anda bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla %51,9 daha düşük ve bu da dizel ve jet yakıtı fiyatlarında ortalama %22,0 düşüş anlamına geliyor.

Arz ve talep arasındaki dengesizliğin arz lehine olması nedeniyle petrol ve petrol türevi ürünlere yönelik aşağı yönlü duruşumuzu koruyoruz. 2025'teki net rafinaj kapasitesi ilaveleri, önümüzdeki aylarda Asya Pasifik'teki talep ortamındaki potansiyel iyileşmeye bağlı olarak orta distilat ürün kraking spreadlerindeki yukarı yönlü riski sınırlayabilir.

Yerel havayolları ile karşılaştırıldığında, küresel emsal grubumuzdaki havayolu şirketlerinin çoğunun hedge oranları yıl boyunca artmış olup, THY'nin %50,0 seviyesine karşılık ortalama %70,0 seviyesindedir. Önümüzdeki dönem için, yaklaşık %10,6 artan hava trafiğine rağmen geçen yılın aynı dönemine kıyasla ortalama %22,7 daha düşük olan jet yakıtı başta olmak üzere orta distilat crack spreadleri için hala kötümseriz.

Yakıt giderleri, havayolu şirketlerinin işletme nakit maliyetlerinin yaklaşık %30-35'lik en büyük bölümünü oluşturmaktadır. Dolayısıyla, fiyatlandırmanın ana belirleyicisi arz ve talep dengesi olmakla birlikte, düşen jet yakıtı fiyatları havayolları için hem duygusal hem de operasyonel açıdan olumludur. Dolayısıyla, talep dinamiklerinin umut verici olduğu ve faaliyet marjlarında artışa yol açtığı bir ortamda, düşen yakıt fiyatlarını sektör için, özellikle de hedge oranı görece düşük olan havayolları için olumlu karşılıyoruz.

İlgili Haberler