Qualcomm'un yapay zeka çipi telefonlara giriyor

Qualcomm'un yapay zeka çipi telefonlara giriyor

Qualcomm yapay zeka için cep telefonu çiplerini yeniliyor, Samsung ve diğer teknoloji devleriyle anlaşıyor.

A+A-

Qualcomm Pazartesi günü yaptığı açıklamada, ilk olarak dizüstü bilgisayar çipleri için geliştirdiği teknolojiyi cep telefonu çiplerine getirerek, bunları üretken yapay zeka görevleri için daha güçlü hale getirmeyi amaçladığını söyledi.

San Diego merkezli şirket, dünyanın en büyük cep telefonu çipi satıcısı konumunda. Şirket, işini büyütmek amacıyla 2021 yılında bir grup eski Apple mühendisini, bu yıl satışa sunulan ve Microsoft'un Windows'undaki yapay zeka özelliklerine güç sağlamaya yardımcı olan dizüstü bilgisayar çiplerini tasarlamalarına yardımcı olmaları için işe aldı.

Şimdi, bu ekip tarafından geliştirilen teknoloji - Qualcomm'un "Oryon" olarak adlandırdığı bir dizi özel bilgi işlem teknolojisi - ilk kez şirketin cep telefonu çiplerine yerleştiriliyor. Şirket ayrıca Snapdragon 8 Elite olarak adlandırılan çipin parçalarını, görüntü ve metin oluşturma gibi görevleri yerine getirmek için yeniden işledi.

Qualcomm, yazılım geliştiricilere Alphabet'in yeni açılan Android işletim sisteminde mevcut olanların ötesinde, çipin bu kısımlarından yararlanmaları için özel araçlar sunacak.

Qualcomm'un mobil telefonlardan sorumlu kıdemli başkan yardımcısı ve genel müdürü Chris Patrick Reuters'a verdiği demeçte, "Yapay zeka, Google'ın hızlı ilerlediğini düşündüğüm konulardan biri oldu, ancak bu son geliştiriciye sunmak için kendi teknolojimiz var" dedi.

Qualcomm; Samsung Electronics, Asustek Computer ve Xiaomi ve diğer bazı teknoloji devlerinin yeni çipi kullanacağını söyledi.

İlgili Haberler